Nak Souvenier best?

makan cili rasakan pedasnya!


dapat dari sini bila men google tadi

Bahan-bahan:

1/2 kilo cili kering.
Garam
Minyak Air
Jika mahukan yg pedas pilih cili kering yang kerinting.Jika mahukan yang tak pedas pilih yang tidak kerinting.

Cara:

Cili disiang dgn potong serong supaya senang keluar biji2nya.Jika mahu pedas jgn dikeluarkan kesemua biji.Kemudian dibasuh dan rendam sekejap.Tosskan dan rebus dgn beberapa cawan air hingga mendidih.Masukkan garam secukup rasa.Kemudian ditosskan dan diblend dgn air masak atau sedikit air suam.Campurkan sedikit minyak.Jika suka perah sebiji limau nipis agar tahan lebih lama.Bila selesai diblend sudah siap digunakan atau jika mahu tahan agak lama boleh digoreng dalam kuali tanpa minyak sampai bergelegak.Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais.Tahan sehingga hampir sebulan.

lagi satu resepinya kat sini
gambar pun di google jugak

8 comments:

ainzuryn said...

tapi akak rasa cili kering yang kerinting kurang pedas daripada yang nampak licin berkilat tu pedas nak membunuh! hari raya aritu buat sambal mak aii...nangis!

Wawa~* said...

prut sy mmg x thn pedas.. nangis kalau makan masakan yg terlampau2 pedas... huhuhuh. but thanks for sharing the tips :)

misz myza said...

suka mkn pedas jugak.. hehehe.. lagi pedas, lagi nikmat...

nur said...

ainzuryn- oh ye ke.. kene wat ekperimen gini..
sampai nangis tu..
hehe

nur said...

Wawa~* kalau tak tahan takleh makan nanti ulser perut lak

nur said...

misz myza - kadang kalau masa sejuk makan pedas syok juga kan

Anzur Anuar said...

cili xpedas, xbest..

Entry terbaru: Nokia N8 dan Movie dari Nokia

Aida Azryn said...

wah cili hijau~ o_0 sukeeeee~ :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...