Nak Souvenier best?

Resepi Scrambled Egg.

Dapat dari resepimakcik ptd..
Cuba jom..


SCRAMBLE EGG
2 camb mentega
4 biji telur
4 camb susu cair
sedikit garam & serbuk lada sulah
1 camb krim segar/putar

Pukul telur dengan susu cair, garam dan serbuk lada sulah. Cairkan 1 camb mentega dalam kuali. Bila berbuih, masukkan telur tadi dan kacau cepat-cepat dengan senduk kayu tetapi mesti diketepikan dari api bila separuh telur menjadi kental (masih ada separuh yg cair sedikit). Masukkan baki mentega dan krim, kacau lagi hingga sebati. Telur akan masak dengan kepanasan kuali, tak perlu memasak di atas api kerana telur akan menjadi keras. Utk mendapatkan telur yg lebih halus 'ketulnya', gunakan pemutar 'belon' (balloon whisk).


Note : Boleh jugak di campurkan dgn mushroom soup.

3 comments:

azzey said...

sy sker gak scrambled egg nih..:)

Rozuan Ismail said...

skang ni baru reti wat.dulu x pandai

whitecappuccino said...

suka sgt scrambled eggs.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...