Nak Souvenier best?

Kalau Masa itu Perak, Bagaimana?

~Setelah baca petikan yang dipetik d\sedikit kat bawah ni, memang setuju dengan kata-kata beliau.. (kolumnis di sinar harian.). 
Memang masa itu sangat penting.. cuma kurang dihargai.. dan betul juga katanya.. kalau awal, takde orang yang ada untuk menjadi saksi.. Anda bagaimana?


Kata pepatah, terlajak perahu, boleh patah balik, terlajak kata, boleh minta maaf, tersilap tulis, boleh buat ralat, tapi kalau terlepas masa?
Saya sentiasa mencari jawapan kepada masalah ketidakketepatan masa ini. Entah bila akan berjumpa.
Ada beberapa kata-kata hikmat yang saya ingat.
Ketahuilah nilai waktu sebenar; ambillah segera dan nikmatilah setiap waktu yang ada. Jangan buang masa, jangan disia-siakan, jangan tangguh, jangan tunda kepada esok apa yang anda boleh lakukan hari ini.
Kata pujangga dan penulis sandiwara, William Shakespear: "Lebih baik awal tiga jam, dari lambat seminit."
Saidina Ali karamallah wajha, Khalifah keempat itu berkata: "Masa itu umpama pedang. Jika engkau tidak menggunanya untuk memotong, ia akan memotong kamu."
Tapi siapa mahu sampai awal? Sebab kalau anda awal, tiada sesiapa di situ untuk melihat dan menghargai inisiatif anda itu!


2 comments:

Hanis Azla said...

suka sgt dgn kata2 William Shakespear tu.. tp bila kita awal 3 jam takde org yg menyedarinya.. tapi kalau kita lambat seminit pasti akan ada yg perasan ttg itu kan..

baincardin said...

keikhlasan kerana Allah dlm melakukan sesuatu perkara itu paling penting. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...