Nak Souvenier best?

McDonalds.

Sejarah McD ni: Syarikat ini dimulakan pada tahun 1940 dengan sebuah restoran yang dibuka oleh adik-beradikDick dan Mac McDonald, tetapi adalah pengenalan "Sistem Perkhidmatan Speedee" mereka pada tahun 1948 yang mengasaskan prinsip-prinsip restoran makanan segera ini. Bagaimanapun, McDonald's pada masa ini mengisytiharkan tarikh "penubuhannya" sebagai tarikh pembukaan restoran francais pertama oleh Ketua Pegawai Eksekutif Ray Kroc pada tahun1955. Sebenarnya, restoran Ray Kroc ini merupakan restoran yang kesembilan bagi McDonald's.

Kalau cakap tentang fast food atau makanan pantas, tidak sah tak bercakap tentang kandungan kalori.. Kamu tau ke kalori tu apa..? Ni dia maksudnya..


Kalori adalah sejenis unit tenaga. Perkataan ini berasal dari bahasa Perancis yang mengambil perkataan Latin calor (haba). Kalori telah digantikan dengan unit SI joule dalam kebanyakan bidang, namun ia masih selalu digunakan dalam konteks tenaga yang diperolehi daripadamakanan. Terdapat beberapa takrifan kalori pada abad ke-19 dan 20. Semunya terbahagi kepada dua kelas:
  • Kalori gram merupakan tenaga yang diperlukan untuk menaikkan suhu 1 g air sebanyak 1 °C. Tenaga ini sebanyak 4.184 J.
  • Kalori kilogram merupakan tenaga yang diperlukan untuk menaikkan suhu 1 kg air sebanyak 1 °C. Tenaga ini sebanyak 4.184 kJ, dan sama dengan 1000 kalori gram.
Dalam konteks sains, "kalori" biasanya merujuk kepada kalori gram, dan simbol unit ini ialah calAwalan SI boleh digunakan dengan unit ini.

~Kalau perempuan lebih kurang 1800-1900 keperluan kalori seharian.. Lelaki pula bagaimana ye?..

3 comments:

LM said...

sedaya upaya cuba kawal diri dr mkn fast food.tp bila dah teringin..akak telan gak nur.huhu

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

skng memang xlayan mcD dah...

amirah said...

baru sat makan. ada org belanja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...