Nak Souvenier best?

Neil Armstrong.

~RIP

Keterangan tentang Neil Armstrong ni dapat dari wikipedia. Kalau dalam English, panjang huraiannya. Kalau dalam Bahasa Melayu, inilah keterangannya. Cuba baca.. Boleh faham tak? Agaknya siapa yang menterjemahkan begitu.


Neil Alden Armstrong (5 Ogos 1930 di Ohio, Amerika Syarikat – 25 Ogos 2012) adalah angkasawan Amerika Syarikat, dan orang pertama yang menjejakkan kaki di Bulan. Pada 20 Julai 1969, Neil Armstrong dan Buzz Aldrin mendarat di Bulan dengan kenderaan udara kecil, yang telah dihantar ke Bulan dengan roket Saturn V dalam misi Apollo 11. Mereka berdua berjalan di Bulan, dan jutaan orang menonton peristiwa ini dari TV.
Ucapannya yang terkenal ialah:
Inilah sebuah langkah kecil bagi [seorang] manusia, satu langkah besar bagi kemanusiaan.
Kalimat tersebut diucapkannya di Bulan. Nyatanya ia cenderung berkata "Inilah sebuah langkah kecil bagi seorang manusia…", namun kerana beberapa alasan kata "seorang" tidak pernah diucapkan. Armstrong berfikir ia telah mengatakannya, namun juga mengakui ia sering lupa akan suku kata saat bercakap. Walaupun begitu ia lebih memilih menulis kutipan termasuk "seorang" dalam tanda kurung.


Malaysia pun ada Angkasawan Negara, Dr SMS.. Negara kecil yang glemer juga peringkat dunia. Marilah sama-sama memelihara dan hayati keamanan negara kita.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...