Nama resepi pun macam macam-- ni ambil dari sajionline.. belum cuba belum tahu.. Cubalah..
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
2 1/2 cawan air atau mengikut kesesuaian tepung
1 sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng
Gula secukup
Cara Menyediakan:
1. Masukkan garam ke dalam air. Kacau hingga sebati.
2. Tuangkan air bergaram sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan uli hingga sebati. Jika keras, basahkan air di tangan dan uli lagi. Jika lembik pula, taburkan sedikit tepung dan uli hingga tepung lembut dan tidak melekat di jari.
3. Ambil sedikit doh, canai nipis kemudian terap bulat dengan mulut gelas.
4. Sapu sedikit minyak dan tekan lagi doh hingga benar-benar nipis seperti roti canai.
5. Goreng hingga kekuningan dan tuskan minyaknya sebelum ditaburkan gula di antara dua keping roti.
7 comments:
rupa dia cane ek
gambonye xde ke?
gambar?? emmm
ala..nak tgk rupanya...
name pun dah cukup menyeramkan.. ade ke yang berani order? huu
first time gak dengar...
ouh, roti nie klu org cina pemes nie! ala-ala kuih tiram...=)
Post a Comment