Nak Souvenier best?

Cara menyahbeku makanan.

~Sumber~


 Makanan beku tidak digalakkan dinyahbeku pada suhu bilik kerana amalan ini dianggap tidak selamat. Makanan yang perlu dinyahbeku boleh melalui 3 cara pilihan seperti berikut:

i.              Makanan yang disejuk beku hendaklah dialihkan dahulu ke bahagian dalam peti sejuk selama 5 jam sebelum digunakan .
ii.             Makanan yang disejuk beku hendaklah dalam bungkusan yang kalis air dan diletakkan di bawah air paip yang mengalir.
iii.            Makanan yang disejuk beku hendaklah dicairkan menggunakan ketuhar gelombang dan diikuti dengan masak secara terus.

http://www.sinarharian.com.my/famili/pakar-ketahui-punca-keracunan-makanan-1.71594

6 comments:

Kesuma Angsana said...

gd tips, tq share ye

maszmadi said...

oho.....leh aplikasi kat umah nieeee

atuk said...

Assalamualaikum Nur

terima kasih

Aisy Nasiha said...

wah..lama tak jenguk sini..
nur ok?
bagus tips ni... kadang2 kita tak sedar apa yang dibuat kalau tak diberi panduan.

♥ Nana BamBam ♥ said...

thanks share :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

good tips....
thx u.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...