Nak Souvenier best?

RESEPI DUMPLING.

RESPI DUMPLING.

Ingat senang ka nak buat DUMPLING ni?
Nak DUMPLING AYAM? UDANG?..

dapat dari: http://intaneqashut.blogspot.com/2010/07/resepi-steamed-dumpling-dan-nasi-goreng.html

RESEPI STEAMED DUMPLING

BAHAN A (doh)

2 cawan tepung gandum
2/3 cawan air panas mendidih
sedikit minyak


BAHAN B (inti)

300gm udang buang kulit (xperlu byk cmni pun xpe...boleh di kurangkan)
2 biji bawang besar (mayang)
3 ulas bawang putih (cincang)
1 biji sengkuang kecil (sagat)
1 biji lobak (sagat)
100gm tauge
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu makan kicap
1 sudu teh garam


Cara memasak;

1) Gunakan bahan A utk membuat doh. Uli hingga rata n perapkan dengan kain lembap. Biarkan selama 20 minit. Nanti, bulatkan kecil2 menjadi 18 kping bulatan=)

2) Bahan B utk membuat inti. Tumis bahan B kemudian gaul sebati (xperlu masak sgt sayur nya cOz kite nk steamed kan dia plak after dis=) )

3) Masa nk tunggu inti sejuk, kita boleh bulat2 kan doh tadi. Dah siap buat doh2 kecil, masukkan bhn inti dalam dOh yg d lenyek menjadi bulatan=).... Temukan setiap penjuru bulatan doh n lipat serta kedut2 kan=)...

4) Kukus sampai masak!...SempOi kan?..senang n sedap!...mudah gitu!...



0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...