RESPI DUMPLING.
Ingat senang ka nak buat DUMPLING ni?
Nak DUMPLING AYAM? UDANG?..
dapat dari: http://intaneqashut.blogspot.com/2010/07/resepi-steamed-dumpling-dan-nasi-goreng.html
RESEPI STEAMED DUMPLING
BAHAN A (doh)
2 cawan tepung gandum
2/3 cawan air panas mendidih
sedikit minyak
BAHAN B (inti)
300gm udang buang kulit (xperlu byk cmni pun xpe...boleh di kurangkan)
2 biji bawang besar (mayang)
3 ulas bawang putih (cincang)
1 biji sengkuang kecil (sagat)
1 biji lobak (sagat)
100gm tauge
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu makan kicap
1 sudu teh garam
Cara memasak;
1) Gunakan bahan A utk membuat doh. Uli hingga rata n perapkan dengan kain lembap. Biarkan selama 20 minit. Nanti, bulatkan kecil2 menjadi 18 kping bulatan=)
2) Bahan B utk membuat inti. Tumis bahan B kemudian gaul sebati (xperlu masak sgt sayur nya cOz kite nk steamed kan dia plak after dis=) )
3) Masa nk tunggu inti sejuk, kita boleh bulat2 kan doh tadi. Dah siap buat doh2 kecil, masukkan bhn inti dalam dOh yg d lenyek menjadi bulatan=).... Temukan setiap penjuru bulatan doh n lipat serta kedut2 kan=)...
4) Kukus sampai masak!...SempOi kan?..senang n sedap!...mudah gitu!...
0 comments:
Post a Comment