Bahan-bahannya;
1 bungkus Maggi Mee berperisa Ayam
1-2 ekor ketam
3 biji tomato ceri - dibelah 2
Sayur sawi secukupnya
2 biji jagung muda
Sedikit daun kunyit
1/2 biji limau nipis diambil jusnya
1 sudu kecil bawang putih tumbuk/blended
1 sudu besar bawang merah tumbuk/blended
1/4 sudu kecil lada hitam tumbuk/crushed
1 btg serai dititik
3-5 biji cili padi (crushed or sliced)
Minyak utk menumis
Sedikit daun sup dan daun bawang dan bawang goreng.
Cara-caranya;
- Didihkan air dan masukkan maggi. Tutup api dan biarkan selama 2 minutes. Angkat dan toskan maggi. Ketepikan.
- Tumis bawang merah, bawang putih dan lada hitam sehingga naik bau. Masukkan serai dan cili padi.Kacau sebentar dan masukkan air secukupnya (ikut arahan di plastic maggi).
- Bila mendidh masukkan ketam, daun kunyit dan jagung muda. Biarkan sehinga ketam masak.
- Kemudian masukkan sawi dan tomato dikuti dengan perasa maggi dan jus limau nipis. Tmbah garam jika perlu.
- Maggi yang ditos masukkan dalam mangkuk dan curahkan sup ketam ke atas maggi. Taburkan dengan daun sup dan daun bawang serta bawang goreng. Sedia utk dimakan.
DAPAT DARI SINI.: http://cikngahfavouriterecipes.blogspot.com/2011/10/my-maggi-ketam.htmlBUKAN RESEPI MASTERCHEF MALAYSIA NI..
2 comments:
~baca pon dah terliur..hehe :)
maggie bukan lagi makanan untuk orang yang malas memasak..
Post a Comment