Nak Souvenier best?

resepi kari ayam

nak masak kari ayam?.. marilah memasaknya di sini :myresepi

Bahan-bahan ( 8 org )

  • * Bahan dikisar halus *
  • 20 tangkai lada kering
  • 4 biji lada besar merah
  • 7 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 3 cm kunyit hidup @ 2 sk serbuk kunyit
  • * Bahan disangai dan dikisar sekali*
  • 1 1/2 sb ketumbar
  • 1 sb jintan halus
  • 3 biji buah keras
  • * Bahan yang lain *
  • 1 ekor ayam potong 12
  • 1 labu bwg besar dimayang
  • 2 sb rempah kari daging dibancuh sedikit air
  • rempah tumis 4 beradik
  • 1 sk halba
  • 1 sk biji sawi
  • 1 cwn santan pekat & 2 1/2 cwn santan cair
  • 2 keping asam gelugor
  • 3 tangkai daun kari
  • 2 biji ubi kentang
  • 1/4 cawan minyak utk menumis
  • garam,gula & serbuk perasa

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga kekuningan & pastikan jgn sampai hangit
  2. Masukkan rempah tumis 4 beradik, biji halba, biji sawi, daun kari, rempah yg dikisar serta rempah kari daging. Tumis hingga wangi.
  3. Masukkan ayam & ubi kentang. Gaulkan ayam & kentang hingga bergaul rata dgn rempah tumisan biarkan lebih kurang 10minit denagn api sederhana.
  4. Masukkan garam,gula,serbuk perasa,asam gelugor serta santan cair. Tutup periuk dan didihkan hingga ayam lembut.
  5. Apabila ayam sudah lembut,masukkan santan pekat. Kacau perlahan dan kecilkan api.
  6. Dengan api kecil, masak lagi selama 10 minit. Siap

6 comments:

Habibb said...

mana gambarnyer? pasti memikat selera.. nyum..nyum

Unknown said...

ni kari ayam negeri mana ni?
kalau kat utara banyak saye jumpe kari ayam
tak bubuh cili kering dan kunyit hidup ni..
yang bubuh cili kering ni saye pernah makan kat johor..tapi tak sedap pun..
yang kat utara ni best..

Asri Alam said...

letak foto hasil mesti lg best pastu asyik sgt nk try. hehe

nur said...

habib- baru ambil resepi

nur said...

diana- belum cuba lagi

nur said...

sasa- nanti kalau ada hasilnya akan di update d sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...