Nak Souvenier best?

Lunch : Resepi Asam Pedas Melaka..

RESEPI INI DICOPY DARI SINI.
http://dianaajaq.blogspot.com/2010/04/resepi-asam-pedas-melaka-asli-terbaekkk.html

JOM SAMA SAMA CUBA;

Bahan2nya :


4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)

3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 cm halia
1 mangkuk cili kering kisar
3 cm belacan
2 cm kunyit hidup
1 sudu besar lada hitam (bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit n lada blend skali)

3 batang serai - dititik

1 sudu teh halba

daun kesum + bungan kantan

bendi / terung (potong la ikut patern korang suke..)

air asam jawa

garam + gula

minyak


Caranya :


Panaskan minyak....

Then masukkan halba... nampak mcm kuning2 tu then terus masukkan bahan2 yang diblend tadi... masukkan serai jugak...

Masak sampai benda blend tu garing n masak... (if my MIL, dia masak sampai merecik2 sambal tu kat dapur2 dia... nk bagi masak n garing punya pasal..)

Dah garing, masukkan gula.. agak2 ye jgn la manis sgt... masukkan daun kesum n bunga kantan..

masukkan ikan... kacau2 sket then masukkan air asam jawa....

banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap pulak... masam tu u all boleh agak2 jugak.. jgn sampai masam gilerrr...

then last, masukkan bendi or terung... then perasakan dengan garam... biar dia mendidih then boleh tutup api....

1 comments:

L said...

mengelegak perut membacanya.. hahah

solat ke belom??
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/6-jahanam-2.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...