Nak Souvenier best?

resepi puding roti-

rasa teringin pula nak makan
macam kat hotel2 selalunya ada menu ni..
x pernah buat..
so mencari resepi ni utk dicuba

dapat dari sini
banyak lagi koleksi boleh dapat dari sini

Bahan-bahan:

2 cawan susu
1/4 cawan mentega
2/3 cawan gula (gula pasir atau gula merah, terpulang pada pilihan anda)
3 biji telur
2 sudu teh serbuk kayu manis
1/4 serbuk buah pala
1 sudu teh ekstrak vanila
3 cawan roti, potong kecil/kiub
1/2 cawan kismis (pilihan)


Cara penyediaan:

Masukkan susu dalam periuk dan panaskan atas api sederhana. Masukkan mentega dan kacau sehingga mentega cair sepenuhnya. Tutup api dan biarkan menjadi suam.

Satukan gula, telur, serbuk kayu manis, serbuk buah pala, dan vanila. Pukul dengan pemutar elektrik pada kelajuan sederhana selama seminit. Perlahan-lahan tuangkan campuran susu suam tadi.

Masukkan roti ke dalam pinggan casserole yang telah digris dengan mentega. Taburkan kismis jika suka. Tuangkan adunan susu ke menutupi roti.

Bakar pada suhu 350F sehingga masak anggaran selama 45 minit.


Jika anda gemar puding roti bersama sos, kurangkan separuh kandungan gula dalam resepi puding roti.



Sos Puding Roti:


1 cawan susu
2 sudu makan mentega
1/3 cawan gula pasir
1 sudu teh vanila
1 sudu makan tepung gandum
Secubit garam

Satukan kesemua bahan ke dalam periuk dan panaskan sambil dikacau sacara berterusan sehingga mendidih anggaran selama 3 - 4 minit. Tutup api dan biarkan sejuk sedikit sebelum disajikan bersama puding roti.

Enak dimakan panas atau disejukkan ke dalam peti ais.
Selamat mencuba.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...