Nak Souvenier best?

Nak dapat Gelaran DATUK.. Ada RM50K TAK?

KUALA LUMPUR - Seorang ahli perniagaan mendakwa khuatir ditipu pihak tidak bertanggungjawab apabila diminta membayar sejumlah RM50,000 bagi tujuan pengurniaan darjah kebesaran yang membawa gelaran Datuk oleh Datuk Undang Wilayah Naning, Melaka tidak lama lagi.

Lelaki yang hanya mahu dikenali sebagai Amin, 50-an, itu mendakwa dia didatangi oleh individu berkenaan ketika dia dan beberapa rakannya mempunyai urusan perniagaan di Alor Gajah, Melaka tengah hari kelmarin.
Katanya, dalam pertemuan tersebut, individu tersebut memberi jaminan bahawa mereka boleh mendapatkan gelaran Datuk menjelang istiadat yang akan diadakan di negeri itu pada 20 Oktober depan.

Menurutnya, lelaki tersebut memberitahu lokasi istiadat pengurniaan darjah gelaran Datuk itu masih belum ditentukan sama ada akan diadakan di hotel atau resort.

Bagi tujuan itu dakwanya lagi, kesemua mereka dikehendaki membayar 10 peratus daripada RM50,000 seorang manakala bakinya perlu diselesaikan segera dalam tempoh berperingkat sebelum istiadat berkenaan diadakan.

"Pada mulanya, hati saya berbelah-bahagi namun apabila kesemua rakan bersetuju, mahu tidak mahu saya pun membayar RM5,000 kepada individu tersebut," ceritanya ketika ditemui Kosmo! di sini semalam.

5 comments:

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

zaman sekarang ne.. kalau ade duit, sumenye boley kn... :)

.: iEyLa :. said...

ramai sngt Datuk skrang ni..
xthu mne yg betul mne yg beli..huhu

Rozali said...

Assalamualaikum Nur

saya atuk ajer... D nya tak ada..he he

Wassalam

diana said...

giler pangkat la tu...
sampai nak beli2 ..
mudah nya dapat pangkat datuk..

g0m0k9enDek said...

memalukan keturunan naning je.. adeh.. malu nak ngaku! huh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...