Nak Souvenier best?

Perempuan Menopause.. Kalau Lelaki?..


 lelaki juga mengalami simptom menopaus tetapi ia dipanggil andropaus. Masalah tersebut dikatakan akan menyebabkan lelaki mengalami pengurangan libido atau keinginan seksual terhadap pasangan.
"Andropaus merendahkan keupayaan fizikal, melemahkan kekuatan otot serta menyebabkan hipertrofi kelenjar prostat.
"Antara tanda-tandanya adalah seperti pembesaran payudara yang tidak normal menyerupai payudara wanita yang digelar ginekomastia.
"Mereka yang tidak menyedari masalah ini akan turut menyebabkan penurunan serum dalam hormon testosteron yang akan mengganggu kecergasan tubuh badan," jelas Sahabudin.
Bukan itu sahaja, sindrom metabolisme juga mudah menyerang golongan lelaki yang membawa kepada penyakit kardiovaskular, diabetes melitus dan ED.
Sahabudin turut mendedahkan bahawa golongan lelaki akan berdepan dengan masalah kepekaan hormon androgen yang dirembeskan kelenjar adrenal apabila usia semakin meningkat.
Tanda-tanda utama dapat dikesan menerusi kegagalan menghasilkan zuriat akibat bilangan sperma yang rendah, ketinggian tubuh badan menyusut dan ketumpatan mineral dalam tulang menurun.
Jangan sekali-kali mengabaikan simptom awal masalah androgen seperti anemia sederhana, peningkatan indeks jisim badan dan sukar untuk tidur, kerana ia boleh menyebabkan masalah tersebut menjadi lebih besar.
-kosmo-

5 comments:

dea bianglala said...

kalau lelaki.... Andropouse... keren khan namanya? seperti nama pahlawan2 zaman yunani kuno... muahaha...
salam ramadhan

Myra Jay said...

Andropaus ye.. hmmm baru tau.. TQ :)

juanita said...

Adil la kan :)

Ayie said...

tuhan kan adil.. hehehe

~Nana 귀여운~ said...

adil la kan, wanita=Menopouse
lelaki=Andrepouse....huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...