Nak Souvenier best?

Darah..

dari mstar..
Kawan-kawan pernah derma darah tak?..
Dr Roshida (dua dari kanan) bersama Timbalan Pengarah 1 Datuk Dr Faraizah Abd Karim (kiri), Pakar Perunding Kaji Darah Dr Afifah Hassan (dua, kiri) dan Timbalan Pengarah (Pengurusan) Mohd Tirmidzy Che Mat (kanan).

KETIKA nyawa pesakit berada ‘di hujung tanduk’, bergelut melawan kesakitan di bilik pembedahan hospital kerana memerlukan darah tambahan untuk hidup, bekalan darah dari Pusat Darah Negara (PDN) menjadi penyelamat kepada golongan pesakit ini.

Apabila pesakit ini sembuh, tentunya penderma yang pernah membenarkan lengan mereka disuntik supaya darah mereka diambil berasa bangga kerana darah didermakan berjaya menyelamatkan nyawa insan lain.

Tidak mudah memujuk manusia supaya memberikan darahnya kepada orang lain, apatah lagi memujuk seluruh masyarakat untuk berbuat demikian, cabaran itulah yang perlu digalas 400 kakitangan di PDN dengan penuh dedikasi dan tanggungjawab.

Pengarah PDN, Dr Roshida Hassan berkata, keperluan darah yang meningkat tahun demi tahun menuntut seluruh warga PDN menggiatkan usaha mendapatkan stok darah konsisten dan berterusan daripada masyarakat.

“Tahun ini dianggarkan semua tabung darah di seluruh negara memerlukan 580,000 pendermaan bagi memastikan bekalan darah konsisten. “Di PDN sahaja, kami mensasarkan sebanyak 146,000 pendermaan,” katanya kepada Mingguan mStar.


6 comments:

amirah said...

tak pernah!takutttt..huhu

Liza @ Adzriel AB said...

masih ramai yg takut... saya jenis A.

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

ngatkan sis nur ade tadi ;)

SAPE BOLE TOLONG CIK BUNGA INGATKAN PASAL NIE, PLEASEE :(


cik bunga bengang ar publish entry tp tak kuar kat d/board.. da tukar ke auto pon die mintak kite set date & time utk publish.. tolonggggg~~~~ :(

Bel Sapine said...

Ohh, darah ? Pengsan !

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

xpernah derma darah...

azzey said...

TAK PNH LAGI ...CEK DARAH SELALU LE...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...