Nak Souvenier best?

HARI AHAD. BUAT BLOG .

Nak buat apa?
Ada yang santai santai sahaja..
Ada yang plan nak g shopping.. Tapi Hujung bulan ni.. Poket dah masuk ke?..
Ada yang dah start minggu bekerja.. Maka kerjalah seikhlasnya...

Ada yang tak tahu nak buat apa?????
Aduyai..
parah memang parah..

Jom jalan-jalan blog.. BLOGWALKING la tu derr (eh terkena pnangan SHAHEIZY SAM la pulak ye.) Atau ada yang baru start berCUTI?..

Teringin nak buat blog sendiri?..
meh layankan link berikut!!!

TUTORIAL BUAT BLOG:
- Mula mula buka website http://www.blogger.com/
Klik pada Get Started.


- Bila dah masuk page seperti gambar dibawah ni, isikan tempat kosong. Ini semua basic. Tak perlu ada gmail. Dengan email yahoo pun boleh guna kat sini.. oke..


gambar seterusnya ni cuma nak menunjukkan full page yang tadi. Oke, dah siap isi?.. Klik pada continue..

- Next akan keluar page seperti kat bawah ni..Sesi menamakan blog. Now time untuk isi tajuk blog dan alamat blog tu.. Tajuk blog? Nak tulis apa? Ini ikut suke la.. Nak tulis nama sendiri ke.. contoh.. Blog title: sipolan dan blog Address:http://sipolan.blogspot.com.
Bergantung pada kesesuaian.. kalau nak buat blog untuk kedai, bolehla letak nama kedai tu dan sebagainya.. *Tip: Pilih nama yang simple, senang dieja supaya mudah diingati.. orang kata
'keci.'.


- Dah siap, sekarang pilih la template atau design yang disukai. Dikemudian hari pun boleh tukar tukar lagi..


- Bila dah tekan continue.. seterusnya akan keluar page seperti berikut.. Yeay.. dah berjaya ada blog sendiri kan!! Tahniah..


- Next dah boleh start blogging!! Bolehla tulis entry pertama.. Nak tulis apa?.. Sukatila.. Selamat Datang ke.. Tujuan buat blog ke.. Takpun: Terima Kasih kepada Tutorial Buat Blog dari ALL IN ONE:

-Dah siap mengarang?.. Macamana nak post kan entry yang ditulis tu.. Klik aje pada Publish Post. Kemudian akan keluar view blog.. Nah.. sekarang dah ada blog sendiri.. Macamana?.. Happy tak?..

-Oh Ya, Jangan lupa untuk setting masa, sebab kalau biasa standard masa gmt 0, nanti kalau kita post tu, tak keluar masa tu.. akan keluar lambat.. sebabnya masa tak sama dengan masa kita.. Jadi tengok gambar untuk setting masa ikut Zon Masa / Time Zone..


10 comments:

Adi Zhaf said...

Bagus2..info berguna untuk newbie =)

:: Average ::

Rozali said...

Assalamualaikum Nur

teringat...mula2 buat blog dahulu

Wassalam

cik fa said...

wow..good tips..
stgh org ingt bnda nih sng...
utk sesetgh org tak tau pun mcm mna nk sign up kn...

Ardini Humaira said...

;) selamat buat blog

ira-yoshida said...

da ada blog rasanya bnda tu mudah kn..

tp masa2 awl2 nk buat dulu..

alahaiii

ayie said...

tutorial yg sangat nice..hehe

Miecyber said...

Makasih sobat...

KTM lancar Tiket 1RM

SyedGraphiX said...

nice tutor bro. hehehe

Mommy Fara said...

wow weeeeeyyyy! apakah akan ada segmen tutorial blog pas nie? yes!

kay_are said...

jom reramai wat blog =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...