Nak Souvenier best?

Tahniah.. Satu Lagi..

Penemuann saintifik yang membanggakan.. Siapa kata Malaysia tak boleh.. MALAYSIA BOLEH sebenarnya.. melahirkan cerdik pandai dan si genius!!

GEORGE TOWN — Sekumpulan penyelidik dari Universiti Sains Malaysia (USM) mencipta bahan pengkumur mulut yang berfungsi sebagai agen pencegahan kanser mulut.

Ketua Penyelidik itu, Dr. Azman Seeni Mohamed berkata, pengkumur mulut itu dihasilkan menerusi rebusan akar pokok bonsai tempatan iaitu pokok kesinai.

Pokok yang dikenali dengan nama saintifiknya “streblus asper” itu hanya terdapat di utara Malaysia, Thailand, Sri Lanka dan India, katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, menerusi kajian makmal, pokok itu berpotensi untuk membunuh bakteria mulut, menghilangkan bau mulut, mengurangkan dan mencegah bengkak gusi, serta dapat membantu mencegah kanser mulut terutamanya golongan berisiko tinggi seperti perokok.

"Produk yang dikenali SA Cleanse adalah yang pertama dihasilkan menerusi proses merebus akar pohon itu sebelum dimasukkan bahan pewarna adalah lebih baik berbanding dengan produk yang berada di pasaran sekarang kerana ia tidak mengandungi alkohol, dicipta menerusi tiga warna iaitu merah, hijau serta kuning yang mempunyai perisa pudina dan strawberi,” katanya.

Azman berkata, produk itu juga dapat membantu merencatkan pertumbuhan sel kanser tulang dan kanser lidah dengan merencatkan aktiviti proliferasi sel, meningkatkan proses kematian sel semula jadi dengan mengubah kadar sintesis DNA. —Bernama

7 comments:

cik blogger said...

here we are..being USM student 4 yrs ago..hehe ;)

solo molo said...

ada baca kosmo pagi tadi...


jangan buat ni lepas makan ye...
> http://solomolo.blogspot.com/2011/04/7-perkara-yang-tidak-patut-dilakukan.html

azwa amani said...

wow...bgus..tiada lgu mulut berbau..hukhukhuk...cegh kanser mulut

Keyla Frr . said...

Heeeeee ;p

afuan shah said...

woohaa...bagus betul USM ni ek..pandai2.!!!pasni perokok2 sila la merokok lagi...anda dah ada penawar..kah3

teratai said...

Malaysia memang boleh maju jika ada graduan yg mempunyai kepakaran!

azzey said...

Bagus ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...