Nak Souvenier best?

Menjauhi Gempa Bumi.

KUALA LUMPUR – Seramai 84 pelajar tajaan Yayasan Pelajaran MARA (YPM) di bawah projek Dana Pinjaman Pendidikan Tinggi (DPPT), yang akan meneruskan pengajian mereka di beberapa universiti di Jepun, dinasihati supaya tidak mendekati kawasan bencana loji nuklear di Fukushima.

Pelajar berkenaan, yang akan menuntut dalam bidang kejuruteraan di Universiti Kinki, Osaka, Universiti Ritsumeikan (Siga) Universitu Sains Okayama (Okayama) dan Universiti Yamaguchi (Yamaguchi) dihantar ke negara itu setelah mendapat kebenaran Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Bagaimanapun, MKN telah memberi garis panduan kepada para pelajar agar menjauhi kawasan bencana dalam lingkungan 80km radius dari Pusat Kuasa Nuklear Fukushima, menurut YPM dalam kenyataan di sini.

Jepun dilanda gempa bumi kuat dengan magnitud 9 pada skala Richter pada 11 Mac lepas yang turut mencetuskan tsunami dan kerosakan loji nuklear. Menurut YPM seramai 29 pelajar berlepas ke negara itu pada Ahad lepas diikuti 38 pelajar hari ini dan bakinya pada Sabtu ini.

Mereka akan diberi taklimat oleh Ketua Pegawai Eksekutif YPM Abdul Shariff Hamid dan Malaysian Airlines (MAS) sebelum berlepas.

DPPT merupakan Projek Pendidikan Tinggi Jepun-Malaysia yang dilaksanakan di bawah Dasar Pandang ke Timur sejak 1993 dan dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia melalui Geran Pengurusan Projek dan Pinjaman kerajaan Malaysia dari kerajaan Jepun. - Bernama


2 comments:

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

huuu...kalau jauh lagi dari 80km tu takleh ke.. risaunyer -__-

tiket wayang free, jom! :)
TIKET WAYANG FREE AJE!

Noriz said...

semoga selamat semuanya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...