Namanya AYAM PORTUGIS.
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - dicincang
2 biji ubi kentang - direbus dan dilecek
1/2 labu bawang besar - dihiris
1 tin krim ayam
1 sudu teh serbuk kari
1/2 cawan santan
1/2 cawan kacang dal - direbus hingga kembang
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak, tumis bawang hingga naik baunya, masukkan ayam dan kacau selama lima minit atas dapur.
2. Kecilkan api, keluarkan minyaknya saja daripada kuali masukkan kentang, krim ayam, serbuk kari serta garam, kacau hingga masak dan pekat menggunakan api sederhana panasnya.
3. Alihkan ke dalam loyang pembakar dan bakar di dalam ketuhar selama lima minit. Hidangkan panas-panas.
2 comments:
meleleh tgk...
sampai juak nyam tek...... merazakkkk........ko ya...
Post a Comment