Nak Souvenier best?

SARAPAN ITU PENTING. Macam mana nak bagi budak2 ni sarapan?

Terfikir juga.. kawan-kawan ada idea ke nak menggalakkan budak-budak sekolah ni untuk bersarapan?.. Kebanyakan ibubapa bekerja dan tak sempat nak sediakan sarapan.. Apakah alternatifnya atau ada yang ingin berkongsi pengalaman?..


KUALA LUMPUR – Lebih 30 peratus murid-murid di sekolah rendah di negara ini didapati tidak bersarapan sebelum ke sekolah selain gemar makan pada waktu lewat malam.
Tabiat pemakanan tersebut menyebabkan mereka sukar memberi tumpuan terhadap pelajaran semasa berada di dalam kelas selain menjadi punca masalah obesiti.
Ketua Jabatan Pemakanan dan Dietetik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof. Madya Dr. Poh Bee Koon (gambar kecil) berkata, ia merupakan hasil kajian yang dijalankan pihaknya terhadap kanak-kanak berusia bawah 12 tahun pada tahun lalu.
“Mengambil sarapan pagi amat penting untuk sel otak kanak-kanak berfungsi dengan baik dan dapat mengelakkan tubuh mereka menjadi lesu pada waktu pagi.
“Bagaimanapun, segelintir ibu bapa mengabaikan keperluan untuk memberi sarapan kepada anak-anak mereka,” katanya pada sidang media mengenai kerjasama kajian pemakanan kanak-kanak oleh UKM dan Dutch Lady Malaysia di sini semalam.

5 comments:

Noriz said...

kena bangun awal sgt buat perut belum selera terima makanan kot..
but breakfast is very important kan :)

kinn said...

sy waktu sekolah dulu ari2 breakfast nasi bungkus. mak sy marah kalau tak breakfast. penting woo- breakfast bagi tenaga. sampaikan hari ni pun before g kuliah, kena breakfast dulu. kalau tak memang tak boleh tahan lapar nya. hee

jemput singgah - racing di pagi hari & volkswagen pink =)

Annika said...

breakfast is the important meal of the day..
parents shouldn't avoid their children needs.

cute handmade accessories promotion price from RM 5
tiny sprinkles.

Iela Fazielah said...

betul...mcm ila yg malas ni..sekurang2nyer... mesti ada roti gardenia kat rmh.. so pepagi... samada syafiqah mkn roti sapu jem/roti peanut/roti chease..xpun kokocrunch.. kalau rajin roti telur...hehe... cukup sekadar alas perut dia.. dgn susu segelas

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

memang dari dulu xpernah ambik bf nieh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...