3 telor ayam
1/2 cawan air
3 sudu besar sos udang/ sos ikan - saya tak dek sos ni jadi saya letak kiub ikan bilis skit
3 helai daun bawang dihiris
1/2 bawang besar di hiris - saya tambah
1/2 bawang putih di cincang halus- saya tambah
sedikit lada sulah - saya tambah
sedikit garam
mayonis dan sos cili utk hiasan
Cara-cara
mula2 panaskan kukusan. kemudian pecahkan telor dan masukkan dalam manggok bersama2 bahan yg lain..kecuali mayonis dan sos cili....kemudian kacau2 rata telor tadi...
sediakan loyang2 kecil...sapu sedikit mentega pada loyang...kemudian isi telor tadi dalam setiap loyang sehingga habis. apabila air kukusan dah mendidih...boleh la dimasukkan telor tadi dan kukus selama 15 minit.
bila dah masak...boleh keluarkan telor dan paipkan dengan sos cili serta mayonis jika suka...dah siap...sedap dimakan panas2...
(nota: boleh ikut resepi asal kalau tak nak tambah2 bahan seperti yg saya buat..boleh jugak kalau nak letak sayur2 lain kat dalam telor tu ikut selera anda..saya buat 2 adunan dapat la 6 loyang kecik tu...)
CREDIT MYRESEPI.COM
7 comments:
ape name die? ade gambar baru best. x dpt bayangkan camane rupe bile da siap. ehe^^
kenapa ianya dikatakan makanan korea?
korean food ke ni?
korea? btw,ngah lapar ni..huhu
Asalnya kat web MyResepi tu , penulis tu tulis ni masakan korea..
jadi.. taktau le katmana ke korea annya.. kena cubu dulu barutau kowt..
Ini style korea ke? Macam sedap je kakak bayangkan....
ni resepi telur kukus yg org korea dok mkn tu ke?
Post a Comment