Nak Souvenier best?

SENARAI MAKANAN TINGGI KOLESTEROL.

~Untuk koleksi sendiri- peringatan sambil  berkongsi..

SENARAI MAKANAN TINGGI KOLESTEROL.

  1. otak haiwan cth: lembu, kambing,babi.
  2. organ dalaman haiwan (limpa, hati)
  3. kuning telur,
  4. telur itik,
  5. udang(bersama kepala)Kolesterol ialah bahan berlemak (lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan. Ia juga ditemui dalam edaran darah manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam darah diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaran hati.
Kolesterol pemakanan datang daripada daging, ayam, ikan dan produk tenusu. Selepas makan, kolesterol diserap oleh usus ke dalam peredaran darah dan diselaputi oleh protein. Kolesterol bersalut protein ni dipanggil chylomicron.
Hati mampu menyingkirkan kolesterol daripada peredaran darah dan juga menghasilkan kolesterol serta merembeskan kolesterol ke dalam peredaran darah. Selepas makan, hati mengeluarkan chylomicron daripada peredaran darah. Di antara waktu makan, hati menghasilkan dan merembeskan kolesterol kembali ke dalam peredaran darah.
Kolesterol tidak boleh larut dalam darah kecuali jika ia bergabung dengan protein khas yang dipanggil lipoprotein. Kolesterol yang dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat rendah (VLDL) atau lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL).
Kolesterol LDL yang terhasil daripada metabolisme kolesterol VLDL dalam aliran darah, dikenali sebagai kolesterol ‘jahat’ manakala kolesterol HDL dikenali sebagai kolesterol baik


~Malam ni nak buat apa ye?..

2 comments:

fieda said...

alamak...bru lepas mkn nasi dgn lauk hati lembu masak kicap......huhuhu....

Anonymous said...

hari-hari makan sup sayur p0n best...kenyang sepanjng hari..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...