Nak Souvenier best?

Hati-hati ye.

~Hati-hati ye..

Juita pada masa sama menasihatkan orang ramai agar tidak mengutip dan makan cendawan yang tumbuh liar di kebun-kebun getah kerana dikhuatiri beracun dan boleh mengancam nyawa.

Sementara itu, penyelia tempat mangsa bekerja, Mansor Saad, 53, memberitahu, kawasan kebun getah milik Universiti Utara Malaysia di Felda Bukit Tangga, Bukit Kayu Hitam, dekat sini banyak ditumbuhi cendawan liar.

Bagaimanapun katanya, cendawan liar yang dikutip dan dimasak pekerjanya itu disyaki beracun kerana ia mengeluarkan bau busuk dan akarnya yang pendek.

Tambah Mansor, beberapa pegawai Jabatan Kesihatan Kedah telah datang mengambil sampel cendawan yang didakwa beracun itu di kebun getah tersebut petang kelmarin.

Kelmarin, Kosmo! melaporkan sepasang suami isteri dimasukkan ke wad ICU selepas diserang sawan selepas memakan sejenis cendawan liar yang dikutip di kebun getah di Felda Bukit Tangga pada Rabu lalu.

Kedua-dua mangsa, Thongthi Poi dan isterinya, Boonma ditemui anak perempuannya dalam keadaan tidak sedarkan diri dengan air liur meleleh keluar dari mulut di ruang tamu rumahnya di Felda Bukit Tangga selepas sejam makan sup cendawan.

Pasangan suami isteri terbabit dan anaknya datang dari negara jiran sejak dua tahun lalu menyara hidup dengan mengambil upah menoreh getah di Felda Bukit Tangga.

6 comments:

solo molo said...

bahaya gak makan cendawan nie...
silap-silap bole bawa maut...


jom sertai segmen sy...

http://solomolo.blogspot.com/2011/04/segmen-yang-mana-satu-pilihan-anak_09.html

Gieyana said...

mmg cendaman nie bahaya kan..x leh mkn sebarangan nie..

puanbee said...

hai memang takut dgn cendawan nih namapak sedap tp beracun

teratai said...

suka makan cendawan goreng yg dibeli di pasar malam! Malang x berbau kan bg pasangan suami isteri tu....:(

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

jarang makan...
sebab xsuka sgt...

ardinihumaira said...

uhuuu tu la.. dni pon risau sebab jiran suka bagi cendawa. risau talut beracun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...