Nak Souvenier best?

Itu namanya tidak jujur.

~Nak berkongsi petikan ini sebagai renungan bersama..
Cermin cermin kan diri sendiri.. Tapi berapa peratuskah yang benar benar jujur?.. Fikirkan sendiri..(kolumnis SH)


Apabila membaca status rakan-rakan di Facebook dengan kata-kata begini, apakah reaksi anda? Contohnya |Diam| atau |Pergi facial| atau |Bos tidak ada, tikus jadi raja| atau |Malam tadi mimpi…| Demam| dan pelbagai lagi status lain yang membawa konotasi tidak ada apa-apa yang positif di situ.
Malangnya kebanyakan status itu ditulis tatkala berada di pejabat, pada waktu pejabat, ketika hari bekerja! Apa sudah jadi? Bukankah itu penyalahgunaan masa pejabat? Atau adakah itu dilakukan memang dengan sedar?
Itu namanya tidak jujur. Jika menggunakan talian sosial untuk kerja-kerja pejabat tidak mengapa kerana itu adalah salah satu proses komunikasi zaman kini yang digilai ramai. Namun jika untuk hal peribadi, kita harus bertanya lebih jauh, halalkan gaji kita?
Aplikasi yang dibenarkan ketika sedang menjalankan tugas ini sesungguhnya tidak boleh menipu. Masa dan hari dicatat di situ. Siapa menghantar status pun kita tahu secara terang-terangan! Ya, anda tidak mampu mengubahnya…
Secara peribadi saya tidak akan memberi komen kepada status yang begitu kerana menganggap kita akan sama bersubahat dengan si polan, menyalahgunakan waktu pejabat untuk status-status peribadi. Padahal ada banyak lagi status lain yang lebih positif, status ada ilmu dan komentar-komentar lebih mempertajam minda.
Malah kadang-kadang secara sengaja saya tidak akan datang lagi ke wall rakan-rakan yang selalu berstatus begitu sekiranya hampir setiap hari tiada status mencabar minda di situ. Rugi rasanya masa diabaikan di situ, ya bukankah kita berhak hendak berkawan dengan siapa dan mengapa?
Sebaliknya saya hargai mereka yang guna rangkaian sosial untuk bidang pemasaran bagi penjualan produk, pengurusan kerja, hubungan pelanggan dan berkongsi maklumat.
Itulah yang sepatutnya, aplikasi yang membolehkan pengguna untuk berkata, bersosial dan berkongsi fail, memang patut digunakan di seluruh dunia dengan konsistensi yang luar biasa. Internet merupakan satu penemuan yang membawa perubahan besar kepada kehidupan manusia. Kepelbagaian fungsi internet bukan sahaja membawa kemudahan kepada kehidupan manusia malah merupakan alat yang menghubungkan seluruh dunia tanpa sempadan.6 comments:

FasiHaH SupiaN said...

hmm itulah, kadang kita lupa yang setiap perbuatan dan amalan kita akan dihitung...

Mata Pena Fadz said...

yeah...setuju...i pown mmg agak sukar update status kt fb tuh....pe pown sometimes ade smpai sume benda nk letak kt status....
sometimes cm menunjuk pown ade....apepown sme2 muhasabah :)

Bui Idzra Ryn said...

sekarang orang gunakan FB sebagai tempat luahan perasaan..bui dh jarang berfesbuk sbb dh addict blogging..

amirah said...

jarang letak status facebook tapi time waktu pejabat mmng selalu bukak fb..huhu sentapp

Mommy Fara said...

FB sudah membosankan! platform utk menunjuk-nunjuk pun ade....

Anonymous said...

status sue slalu ntah hape hape. ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...