Nak Souvenier best?

Facebook pun kena tipu..

Facebook pun kena tipu..

~Perlu lebih berhati-hati sekarang ni.. Camne boleh kena hack ye?.. Nur terror tau hack akaun facebook.. bagile emel kat sini.. jangan lupe passwordnye sekali..


KUALA LUMPUR – Seorang pelajar mendakwa akaun laman sosial Facebook miliknya digodam selepas menyertai peraduan menerusi satu pautan laman web dari sebuah syarikat pengurusan acara pada 4 September lalu.
Akibatnya, penggodam berkenaan telah menggunakan Facebook miliknya untuk meminta rakan-rakan pelajar terbabit membeli kad prabayar bernilai RM10 untuk diisikan kepada satu nombor telefon dipercayai milik penjenayah siber itu.
Menurut mangsa, Koh Hui Fhen, 19, beberapa orang rakannya telah terjerat dengan penipuan yang dilakukan penggodam yang menggunakan Facebook peribadinya.
“Kejadian ini berpunca daripada tindakan saya yang menekan butang ‘kongsi’ apabila diminta mengundi untuk sebuah syarikat, D-sire Se7en Sdn. Bhd. pada 4 September lalu untuk memenangi tawaran hadiah berupa kad prabayar bernilai RM30.
“Akibatnya, tindakan itu telah memberi peluang kepada penggodam untuk mencuri kata laluan saya sebelum menipu wang daripada rakan saya melalui Facebook,” katanya pada sidang akhbar di Pejabat Biro Pengaduan dan Perkhidmatan Awam MCA di sini semalam.


7 comments:

Kakzakie said...

Makin menjadi-jadi jenayah siber sekarang ni..

Anum said...

macam2 kan

Anisa Anuar said...

kejam2....nk tekan butang 'share' pun kne pkr byk kali

:: Mrs.Eady :: said...

ayokk bahaya nih!

enchikseseorang said...

sebab tu la facebook enchik sekarang dalam mode deaktivate .. ;)

Hasrina said...

penjenayah kreatif betul.klaulah kreatifbtu guna kejalan baik kan bagus

ArELeEz said...

klu bg emel ngn p/word, leez pun terror m'hack! he3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...