Nak Souvenier best?

Penjelasan murid tak dibenar duduki UPSR

Penjelasan murid tak dibenar duduki UPSR


Semalam nur ada post kan tentang cerita budak tak dibenar duduki UPSR: http://nurhafiz2009.blogspot.com/2012/09/takut-prestasi-sekolah-jatuh-ke.html. Skeptikal juga la masa tu. Namun bila dah baca komen beliau kat bawah ni nur rasa sesuatu harus dilakukan supaya perkara macam ni dapat diatasi. Kesian kat pihak sekolah dan kesian juga pada budak tu. Macamana nak buat?



Sufia Mahzan said...

Murid sekolah rendah tak boleh dibuang sekolah :)


Inilah dilema pihak sekolah kerana walaupun murid tu dah berbulan-bulan tak datang, hari dia datang kalau ada exam, dia boleh juga sit for exam(kalau dah register). 

Kesian juga untuk cikgu dan sekolah kerana sikap murid dan ibu bapa yang macam ni. Janganlah terus salahkan pihak sekolah dan kredibiliti guru besar :)

11 comments:

Everything's Everythings said...

Betul tu, kalau boleh dtg utk ambil ujian je ramai yg terikut nnti tak pergi sekolah pun boleh ambil PMR,SPM.. belajar di rumah sahaja

:: Mrs.Eady :: said...

salah paham..maybe?

Kakzakie said...

Budak tak tahu mana baik-buruk. Org yg dewasalah yg kena didik mereka. Kesian jugalah...

Anum said...

itu mesti kes salah faham nie

ieja amieja said...

ada kemuskilan plk kat cni..
klu dipikir2 ada jg mak bpk yg mmg x amik berat hal ni-bdk jd mangsa
tp ada jg yg mak bapak yg x tahu budak tu ponteng sebenonya..dtg peksa sbb nak ada sijil nak tjk kat m/bpk dorang
hurmm..mcm2 hal

Leeza dayasari [santai leeza] said...

semua pkara nk salah sek... cikgu juga jadi salah.....
masa leeza praktikel.
ada budak yg setahun tak dtg sek.. tetiba tahun seterusnya dia dtg...
mcm mana....

Rai Ourkizuna said...

benda macam ni bukan satu pihak je.. tapi semalam kalau tak silap budak tu tak pergi sekolah sebab ada masalah kesihatan..wallahualam.

Pokok Manggis Depan Rumah said...

kasihan kat budak tu.
kenapa tak jaga awal2 kan.
dah last minit baru masing2 tunjuk salah..
hrp2 tak berulang lagi..

maya amir said...

kenapa die berbulan2 tak dtg sekolah?.. mslh keluarga, kewangan atau mak bapak yang tak kisah anak2 tak dtg..parents & cikgu & pihak sekolah kene sama2 discuss dari awal masa budak2 tu tak dtg sekolah..bukan waktu nak amek exam baru timbul sume ni..mesti ade sebab kan?

Dkna Abza said...

dkna tengok gak dalam bertita semalam..

ArELeEz said...

really open up my eyes.. sbb b4 this, comment leez cam bias je regarding this issue. hmm..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...