Nak Souvenier best?

Aduan Seorang Ibu? / Menguruskan Diri atau Rumahtangga?

~Menarik hati untuk berkongsi..

credit: babycenter dot com

"There's not enough time to get everything done, let alone do it well and quickly. Meanwhile, we're tripping over piles of toys and can't find anything in our closet because we never have time to organize it."

Get it together

  • Stop wasting time looking for things you use often, like scissors, reading glasses, or baby wipes. Stock up and keep duplicates in the rooms where you spend the most time.-betul gak kan.. selalu simpan jauh jauh.. membazirkan masa nak cari.. letak depan mata aje..
  • Create a file for coupons for your favorite restaurants and file them with take-out menus. Put the coupons that expire soonest at the front of the pack.-kupon kupon super atau hypermarket tu kene guna la kan.. macam jusco tu e, giant ke tesco ke.. dan kalau selalu g salah satu hypermarket better la buat kad ahli.. kadang untung juga..
  • Set up a box for bills that need to be paid and stock it with stamps and envelopes.- Kalau bil bersepah kadang terlupa bayar.. kalau kena potong mulala bising ye.. hehe.. Kalau resit resit kawan kawan suke kumpul tak?
  • Organize your favorite articles, parenting information, and recipes so you can find them more quickly. Place pages from online sites, magazines, and newspapers in page protectors and stash them in a three-ring binder.- sekarang ni senang je kan.. bookmark kan saje kat dlm pc tu..
  • Keep cardboard boxes labeled "donate," "trash," or "consign" in the garage or storage closet to routinely rid your house of unused items and clutter.- Pernah tengok kat Oprah Winfrey yang episod 'mengemas rumah'.. Tip yang diberikan adalah setiap hujung minggu, sediakan satu plastik hitam dengan tujuan membuang apa yang tidak perlu.. bukannye semua itu dibuang, tetapi sama ada di sedekah atau recycle..

8 comments:

c-tea said...

mcm nie pun ade ke dear

Nurul Afifah said...

nice la tips2 ni..tengok gk citer Oprah tu...mmg useful..

entry bru ;
http://afifahaddnan.blogspot.com/2011/02/encik-evan-raven-yg-menghina-islamknow.html

Hanis Azla said...

tips yg baik ni.. boleh dipraktikkan di rumah nnt.. Thanks yer.. Salam kenal juga..:)

wahida said...

betul2...

sicKo^ said...

info yg bagus walaupun untuk lelaki macam aku..

Biela Sapine said...

MENARIKK

cikgu isza said...

sekadar pandangan..
kadang2 saya hairan tengok surirumah yang kata tak cukup masa katanya nak masak, mengemas dan lain-lain..
bukan nak kondem tapi kenapa yer?

Nora Shahaira said...

betul-betul..kita jgn nk kondem dgn kehidupan..tp cuba mencr penyelesaian..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...