Nak Souvenier best?

Kedelai Tu Soya Kah?

Masa meng google pagi ni, terjumpa satu perkataan yang menarik hati.. Kedelai.. susu Kedelai.. Sangat asing bunyinye ye?.. Bagi yang tak tahu macam penulis blog ni memang tak tahu la kan.. Setelah puas mencari, akhirnya jumpa la imej Susu Keledai..

Rupa-rupanya Soya.. Ye.. Keledai adalah Soybean.. Jauh sangat beza bunyinya.. Manalah asal perkataan Keledai tu ye?..

Pernah minum susu soya?.. Ada yang tak pernah?.. Sebab?.. Tak suka susu!.. Tapi ada yang tak suka susu lembu, tetapi boleh pula minum susu soya kan.. Rasa?. Mungkin berbeza sedikit.. Susu soya ni paing popular mestila pada Bulan Ramadhan.. Kalau ke Bazaar Ramadhan, pasti tak sah kalau takde gerai yang menjual Air Soya kan.. Paling paling pun adala dua tiga gerai..

Pernah buat air soya sendiri?.. Kalau buat sendiri pasti lemak berkrim disukai ramai kan.. Kadang kadang kalau beli kat luar, mesti ada je yang tak puas hati.. Terlalul cair atau terlalu manis atau kadang tak cukup rasa kemanisan itu...

~Jom cari kacang soya buat air..

5 comments:

kay_are said...

owh ye ke.. baru tau.. huu tu maksud nye ye

Peri PiA said...

ooo,ye ke...baru tau

tens dear

d_LA said...

kedelai ke keledai nur??tajuk lain, isi lain tu..hehe..nt dla slh sebut ms beli malu nt..haha

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

suka gak melayan soya nieh kekadang...

amirah said...

kedelai ke keledai ni nur?tapi peliknya nama dia..tak pernah dgr sebelum ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...