Nak Souvenier best?

Jangan Tidur Lagi!!!!

Bagi mamalia dan burung, penyukatan pergerakan mata ketika tidur digunakan untuk membahagikan tidur kepada dua jenis iaitu tidur gerak mata cepat (Inggeris: rapid eye movement sleep, REM) dan tidur bukan gerak mata cepat (non-rapid eye movement sleep, NREM). Setiap jenis tidur berbeza sekali ciri-ciri fisiologi, neurologi dan psikologi.

Tidur dijalankan dalam kitaran REM dan empat tahap NREM, urutan biasanya seperti berikut:

stages 1 > 2 > 3 > 4 > 3 > 2 > REM.

Bagi manusia, kitaran ini mengambil purata masa 90 hingga 110 minit,[2] dengan sejumlah besar tahap 3 dan 4 pada awal malam dan lebih REM pada lewat malam. Setiap tahap ini berbeza fungsi fisiologinya. Ubat-ubat seperti pil tidur dan minuman keras boleh menjejaskan tahap-tahap tertentu dalam tidur (rujuk Kekurangan tidur). Ini boleh mengakibatkan tidur yang menampakkan kehilangan kesedaran tetapi tidak memenuhi fungsi-fungsi fisiologinya.

Allan Rechtschaffen dan Anthony Kales asalnya menggariskan kriteria membahagikan tahap-tahap tidur pada tahun 1968. Akademi Perubatan Tidur Amerika (The American Academy of Sleep Medicine, AASM) mengemaskini panduan pemeringkatan ini pada tahun 2007.

~Tidur pun orang buat kajian yer..

4 comments:

Miecyber said...

Menarik entri niee..Thanks....

Sebab Miecyber's Blog lambat loading sebelum ini...

Rozali said...

Assalamualaikum Nur

kalau pengkaji tu bukan Islam
Insyaallah.. dia tahu kekuasaan Allah..ia akan masuk Islam kelak

Wassalam

af3b_p!LaH said...

thx info ni!

kay_are said...

Tidur pun ade kitaran?? baru tau ni.. REM? NREM? bende baru ni.. tau RAM ngan ROM je.. huu.. owh ye, dah wat.. sori late ye.. spesel nye ni =)harap ske..

http://kazreal.blogspot.com/2011/02/all-in-ones-turn.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...