Nak Souvenier best?

Penyakit Tiada Ubat?..

Hadith:

Rasulullah s.a.w telah bersabda yang maksudnya:Bahawa Allah telah menurunkan penyakit dan ubat dan dijadikan kepada setiap penyakit ada ubatnya, berubatlah tetapi jangan berubat dengan benda-benda yang haram.

Huraian Hadith:

1. Setiap penyakit ada ubatnya, jika bersesuaian ubat tersebut, maka ia akan sembuh dengan izin Allah S.W.T.

2. Meskipun Islam mengharamkan penggunaan bahan-bahan tertentu seperti najis, air kencing, alkohol dan sebagainya untuk tujuan perubatan namun terdapat keadaan di mana seseorang itu diberi keharusan (rukhsah) untuk berbuat demikian iaitu bilamana berada dalam peringkat darurat (kecemasan) dan tiada lagi ikhtiar-ikhtiar lain yang boleh dilakukan. Atau dengan lain perkataan diharuskan untuk yang terpaksa.

3. Dalam masalah ini pengambilan benda-benda yang haram sebagai ubat hendaklah sekadar perlu sahaja bagi menyembuhkan penyakit yang menimpa. Manakala rawatan tersebut mestilah dikendalikan oleh seorang doktor Muslim yang dipercayai tentang agama dan ilmunya.

4. Rukhsah ialah hukum keringanan yang disyari'atkan oleh Allah dalam keadaan- keadaan tertentu (iaitu ketika dharurat) manakala pengertian darurat pula ialah kesusahan yang memudaratkan iaitu bencana yang tidak ada sesuatu yang boleh mencegahnya.

5. Selaku seorang Islam kita diwajibkan berikhtiar untuk mendapatkan rawatan yang halal dan menjauhi perkara yang haram apalagi yang melibatkan perbuatan syirik kepada Allah.

sumber

4 comments:

Rozuan Ismail said...

Setiap penyakit ada penawarnya melainkan maut..

Perubatan menggunakan dadah dalam ubatan untuk merawat pesakit..Mak saya dulu pon bagitahu kalau nak rawat sakit mata,guna air kencing sendiri

p/s nice info..thanks for sharing..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

info baek...

Anonymous said...

Awesome post.

Here is my web blog Las Vegas Frigidaire Parts

Urology Surgery in India said...

Amazing amount of great, actionable advice. I will keep coming back to this
Post...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...