Nak Souvenier best?

Jaga Ikan? Anak Ikan tu Apa? / AmniDiary

Bila baca kat tuanpunye blog header macam kat bawah ni.. dia rupannya mempunyai kolam ikan tu.. Dan hari ni dia dah siap membersihkan kolam ikannya.. RAJIN betul kan.. Dan.. suke pula nak mengetahui cara cara jaga / nak pelihara ikan.. Terjumpe forum kat pancing.net dan tips kat bawah tu hasil dari sekodeng disitu..




Ini adalah cara cara menjaga ikan kelisa.. google dan link nya..DISINI
1) Pastikan PH air dlm range 7 keatas
- Jika PH rendah ble ble PH++ ada jual kat kedai, sila ikot peraturanya...
- Kalau nak murah letak batu karang yg dibeli dari kedai alkuarium di Filter anda (filter jenis ape?)
- Jgn guna coral sebarangan sebab belum di saring.. (takut berkuman)

2) Tukar air 1 Minggu sekali
- Hanya buang 25% sahaja
- Masukan anti klorine
- Gosok gelas (lumut)

3) Makanan
- Beri makanan yg sering bertukar menu in bagi pengimbangan zat & vitamin
- Catu makanan mengikot masa


4) Perhiasan
- Pastikan hiasan yg tidak akan mencederakan sisik ikan
-yg paling elok kosongkan jer akuarium

5) Lampu
- Tidak melebihi 8 jam sehari dan gunakan lampu khas (Violet : utk ikan / Kuning : utk tumbuhan)

credit: pancing.net- shockleader..

7 comments:

amny.. said...

hehehe...

thnx bab sudi jenguk blog amni yg bsuk 2....xDD

byknye bg tip penjagaan ikan...

menarik...:DD

ngeh3...

miss shark said...

ohh.. cik amni, lepas nihh kita praktikkan tips itu ye.. :)

amny.. said...

miss shark...

ko kne jge reben itik ko jepp...

ehheheheheh...

Anonymous said...

bguss laa....

amiYo said...

cara jage kucing ade tak..?? :D

amiYo said...

cara jage kucing ade tak..?? :D

Nurul Afifah said...

igt kan ley redah je..haha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...