Nak Souvenier best?

Makan Ni.. Otak Power!

Satu perkara yang boleh difikirkan ialah kenapakah ilmuwan Islam terdahulu memiliki otak genius dan mampu menguasai pelbagai bidang? Banyak faktor yang menyumbang tetapi unsur pemakanan tidak boleh diabaikan. Corak pemakanan yang menepati pemakanan sunnah harus diambil kira. Berbeza dengan budaya pemakanan masyarakat kita pada masa sekarang. Kadangkala sensitiviti pemilihan makanan terbaik tidak wujud dalam diri masyarakat kita sepertimana hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: "Akan datang kepada manusia suatu zaman (ketika itu) seorang tidak lagi peduli dengan apa yang dia dapatkan, apakah dari yang halal atau haram?- HR Bukhari.

Kajian oleh saintis Mind Research Network membuktikan bahawa bahan kimia di dalam otak iaitu N-acetylaspartate (NAA) lebih tinggi arasnya dalam individu yang mempunyai kepintaran yang tinggi berbanding mereka yang mempunyai kepintaran yang sederhana. Maka, penjagaan atau pemeliharaan bahan kimia atau neurotransmiter otak adalah penting untuk mengoptimumkan keupayaan dan kecerdikan seseorang. Sudah pastilah melalui diet dan pemakanan yang baik dapat mengekalkan dan memelihara bahan kimia tersebut pada aras yang optimum.

Dalam perkembangan mutakhir, pengambilan minyak ikan yang dikatakan kaya dengan asid lemak n-3 berantai panjang adalah amat penting semasa kehamilan untuk manfaat kepada bayi yang dikandung. Namun, sejauh mana dakwaan ini benar? Adakah benar minyak ikan tersebut mampu membuatkan seseorang bayi akan menjadi lebih bijak dan otaknya berkembang dengan sempurna?

~bacalah lagi di sini:

Pemakanan yang seimbang itu penting..

5 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

jaga pemakanan anda...

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

kalau mengandOng kalau blh jgn mkn benda yg masam dan byk perisa tiruan.

Nora Shahaira said...

nasib baik masa ngandung..akak tak suka langsung benda masam-masam ni..

Farhana Sahri said...

tak pernah lak ase minyak ikah tu...hehehe

Doctors in India said...

This is such a helpful reading material for me, I’ve learned a lot of new things. Thanks for the great post!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...