Nak Souvenier best?

Kenapa Blog ni Patut Dapat Award Tuah?

Hang Tuah ialah seorang pahlawan legenda berbangsa Melayu pada masa pemerintahan Kesultanan Melaka di abad ke-15 (Kesultanan Melayu Melaka) bermula pada 1400-1511 A.D. )[1] Menurut rekod sejarah, beliau lahir di Kampung Sungai Duyong, Melaka kira-kira dalam tahun 1444 A.D. Bapanya bernama Hang Mahmud manakala ibunya pula ialah Dang Merdu Wati. Bapanya juga pernah menjadi hulubalang istana yang handal suatu ketika dulu, begitulah juga ibunya yang merupakan keturunan dayang di istana. Hang Tuah ialah Laksamana yang terkenal dengan kesetiaannya kepada Raja dan merupakan petarung silat yang amat handal dan tiada tolok bandingnya.

Hang Tuah dan empat orang kawannya: Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu menuntut ilmu bersama Adiputra di Gunung Ledang. Selesai menuntut ilmu, mereka berlima kembali ke kota Melaka.

Pada suatu hari, mereka berjaya menyelamatkan Dato' Bendahara (iaitu Perdana Menteri) daripada seorang lelaki yang sedang mengamok. Dato' Bendahara kagum dengan ketangkasan mereka dan menjemput mereka semua ke rumahnya dan seterusnya mengambil mereka untuk bertugas di istana.

~Ada ke sesiapa yang tak tahu ni.. Atau dah tahu tapi lupa.. Ni pun di wiki tadi sebab AA ada nak bagi award.. Thank you AA.. Jadi rasanya patut ke tak patut blog ni dapat award Tuah?.. Ala ala grammy award lak..

Sekali sekala baca sejarah ni baru la tahu kan.. Kadang kadang kita lupa SEJARAH la yang membentuk kita pada masa kini..

Kalau nak bagi blog ni menang copy je ayat.. n tempek kat commentbox entry AA disini..

Saya undi blog ALL IN ONE sebab Tuan Blog ni mintak tolong undikan…

3 comments:

IMANSHAH said...

pertandingan apa ni nur

atiEnabErn said...

nur ; Sejarah Hang Tuah nie atien lemah ckit ... =(

Syafiq Rosli said...

cyalah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...