Nak Souvenier best?

Planet Baru Dari Qatar

DOHA - Sepasukan ahli astronomi diketuai Qatar bagi mencari planet baru di cakerawala telah menemui sebuah planet yang mengelilingi sebuah bintang yang terletak sejauh 500 tahun cahaya dari Bumi.

Planet tersebut dinamakan Qatar-1b, sempena nama negara Asia Barat itu.

Planet itu sebahagian besarnya terbentuk daripada gas dan 20 peratus lebih besar berbanding Musytari iaitu planet kelima dan terbesar dalam sistem suria.

Yayasan Qatar Bagi Pembangunan Pendidikan, Sains Dan Komuniti semalam memberitahu, penemuan planet baru itu akan dilaporkan dalam jurnal bulanan, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

"Penemuan planet Qatar-1b merupakan pencapaian yang hebat sekali gus membuktikan komitmen Qatar untuk menjadi pelopor dalam bidang sains inovatif dan penyelidikan," kata ketua bancian sistem planet luar suria yang juga pengarah penyelidikan yayasan berkenaan, Dr Khalid Al Subai.

Seorang lagi ahli astronomi dalam penyelidikan itu, Professor Keith Horne dari Universiti St. Andrews di Scotland berkata, planet Qatar-1b membuat pusingan lengkap mengelilingi bintangnya setiap 1.4 hari bermakna satu tahun di planet itu menyamai 34 jam di Bumi.

Sebahagian planet itu menghadap bintangnya berbeza dengan Bumi yang berputar pada setiap 24 jam yang menyebabkan berlakunya siang dan malam. - AFP

~sumber kosmo..

sekarang ni kene hafal berapa planet ye?..

7 comments:

Ainiaa♥ said...

planet zadora ke? :D

ArETiEn said...

ALL IN ONE :Planet zadora 'putera katak'.. best tu klu ade .. hehehe ..

Syafiq Rosli said...

wow..info baru

~ch@wi~ said...

wah...info menarik ni..

ardinihumaira said...

wah ado planet baru...

Sitisifir10 said...

hoho zaman kene test dah berlalu, malas dah nak menghafal planet2 ni...hehe...dulu2 siap buat formula lagi nak mengingat semua2 ni :P

Peri PiA said...

menarik utk dikongsi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...