Nak Souvenier best?

Bakal Pengantin / Yang Tengah Bercinta.. Harus Ambil Pusing..

Hukum-Hukum Perkahwinan

Hukum asal suatu perkahwinan adalah harus sahaja tetapi dalam pada itu berkemungkinan boleh berubah menjadi wajib, sunat, haram dan makruh di mana sesuai dengan keadaan seseorang yang akan menempuh perkahwinan.

Huraiannya adalah seperti berikut :-

  1. Perkahwinan yang wajib.
  2. Orang yang diwajibkan berkahwin ialah orang yang sanggup untuk berkahwin, sedang ia khuatir terhadap dirinya akan melakukan perbuatan zina.

  3. Perkahwinan yang sunat
  4. Orang yang disunatkan berkahwin ialah orang yang mempunyai kesanggupan untuk berkahwin dan sanggup memelihara diri dari kemungkinan melakukan perbuatan yang terlarang.

  5. Perkahwinan yang haram
  6. Orang yang diharamkan berkahwin ialah orang yang mempunyai kesanggupan untuk berkahwin tetapi kalau ia berkahwin diduga akan menimbulkan kemudharatan terhadap pihak yang lain seperti orang gila, orang yang suka membunuh atau mempunyai sifat-sifat yang dapat membahayakan pihak yang lain dan sebagainya.

  7. Perkahwinan yang makruh
  8. Orang yang makruh hukumnya berkahwin ialah orang yang tidak mempunyai kesanggupan untuk berkahwin (dibolehkan melakukan perkahwinan) tetapi ia dikhuatiri tidak dapat mencapai tujuan perkahwinan.Oleh itu dianjurkan sebaliknya ia tidak melakukan perkahwinan.

4 comments:

af3b_p!LaH said...

bile la nk kawen ni.ermm..
haha!

Farhana Sahri said...

penah jumpe org yg cm no.1 tu...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

lambat lagi kawen,....
tapi kene tahu hukum la...

.::cintabungablogspot::. said...

hihi, nice sharing... thanx for info :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...