Nak Souvenier best?

Kena Jangkitan?

PAKAR Perunding Kanan Psikiatri Perubatan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Dr. Azhar Zain mengesahkan histeria boleh berjangkit.

"Serangan boleh berjangkit kepada orang lain yang berada dalam persekitaran yang sama. Ia akan berlaku serentak, iaitu pada masa yang hampir sama.

"Maknanya, serangan dimulai oleh orang pertama dan berjangkit kepada orang kedua, ketiga dan seterusnya.

"Mereka yang lemah semangat dan berada dalam keadaan tertekan mudah dijangkiti histeria," jelasnya.

Meletakkan stres melampau sebagai punca, konflik lama yang terbuku di dalam diri yang tidak dapat diselesaikan atau diluahkan juga akan memburukkan keadaan mangsa histeria.

"Histeria adalah penyakit psikiatri dan mangsa perlu diberikan rawatan," ujarnya.

Kenyataan Azhar ini disokong oleh pelajar ijazah kedoktoran di Pusat Penyelidikan Psikologi Gunaan, Universiti South Australia, Australia, Mohd. Awang Idris.

~dari Kosmo..

13 comments:

LadyBird said...

histeria tu org bukan islam kene tak? just sekadar bertanya.. kalau x kene, maksudnye ia memang semata2 berkaitan dengan mslh psikiatrik.. tetapi kalau sebaliknya, pasti ada unsur lain yang turut menyelit.

bantalbucuk said...

hmm..maksudnya di sini sebab masalah psikiatri...tapi kita jarang dengar non-muslim kena histeria kan...

azzey said...

Histeria ni menakutkan....my princess dulu pnh kena histeria..

Citarasa Rinduan said...

berjangkit???

minta2 dijauhkan...alhamdullilah family kak ayu belum pernah kena lagi..harap2 semangat kami kuat...amin

Rozali said...

Assalamualaikum Nur

sekolah anak saya kerap berlaku

Wassalam

Just Mie said...

Orang yang lemah semangat mudah di serang histeria...

Hosni Mubarak orang terkaya di dunia.

af3b_p!LaH said...

histeria?
ermm..
nice entri.
kau baru saje bg aku idea.
thx btw!

s.y.a.r.q said...

tak pernah berdepan dgn org kene histeria...

harap2 dijauhkan dr perkara2 ni..

Biela Sapine said...

Pernah kawan kene Histeria di Sg. Congkak masa kem di sekolah dahulu. Menjerit jerit, pengalaman yang tidak dapat di lupakan

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

xpernah tgk lagi depan2...
mintak jauh la...

Mama Zharfan said...

me tak pernah kena--nauzubillah..tak mau lah kena benda2 gini

bunga said...

aduhh..takut la..

CTE said...

teringat pengalaman 2 tahun dulu..masa handle pelajar2 kena histeria...sampai sekarang takut nak buat entry ttg histeria....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...