Nak Souvenier best?

Printscreen tu Apa?.. Ambil Gambar Web la..

~Ini adalah khas untuk mereka yang blum tau.. (ceroi.. dendiam dah ye.. Kamu dah tau..AY, Kak Nora dan Mat Ganu pun..)

Cara cara nak printscreen..
(Bahasa mudahnya nak ambik gambar page/ web yang kita tengah view)

- Mula mula buka page yang berkenaan.. (Kalau nak lebih jelas tekan ctrl+ +)
- Kemudian tekan key / butang printscreen pada komputer anda.. (seperti gambar).. Biasanya kat sebelah butang F12




-Then, buka program ' paint' (macam gambar kat bawah tu)..
- Klik paste dan anda akan dapat imej yang dikehendaki tadi..
- Lepas tu bolehla nak crop / edit

-Jangan lupe save ye..
-Oke tak?.. Kalau tak jelas boleh tanya lagi

~Ini adalah pengalaman sendiri..Ada yang boleh terus printscreen gune application lain.. Tapi personally memang guna cara seperti di atas..

Pesanan penaja: Kalau nak printscreen blog/ web sendiri takde masalh, tapi untuk printscreen blog/ web orang lain perlu minta kebenaran.. Tapi untuk pembaca blog ni, nak printscreen.. Silakanla.. sharing is caring..

8 comments:

nur amalina bt athman said...

thanks for the info.. sblm nie sy printscreen gna photoscape..tatau pulak cara nie pon boleh

.: iEyLa :. said...

rajin die wat tuto...hehe..

noraim said...

print screen pndai tp bila masuk paint, hancuss jadinya. haha.

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

selalu guna nieh...
hehhee..

Farhana Sahri said...

jgn lupa tmbh nk sve cne..huhu...hehee

amirah said...

best2..tapi tak pernah cuba2 lagi pun..

Norhafiza said...

klo takde prog PAINT nak buka mn lak ye?..

ardinihumaira said...

hehe dni suka sangat print screen :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...