Nak Souvenier best?

Nonton TLC : Passage To Malaysia..

Diorang ni menghirup teh tarik pulakla.. Erk.. Tergoda.. Pasni ni nak pekena la pula.. Tapi petang petang cuaca panas ni kalau dapat yang berais.. Mak aiii.. menyedapkan tekak.. Menyejukkan badan.. Apa kata Teh Tarik 3 Layer.. Belum pernah try lagi ni..

Dalam wiki ada nih!!!

Teh tarik merujuk kepada air teh bersusu yang dicurah antara dua koleh bagi menyejukkannya dan menjadikan ia berbuih. Ia merupakan minuman yang digemari di kawasan tropika. Teh tarik menjadi minuman pilihan sepanjang masa, siang dan malam bagi penggemarnya.

Teh tarik dan teh ais merupakan minuman yang dikaitkan dengan warung dan kedai mamak. Ia lazat diminum bersama-sama hidangan nasi lemak, roti canai, roti telur, roti tempayan, dll.

Teh tarik biasanya dibuat dengan menggunakan teh serbuk yang murah dan dibeli secara pukal (pada kebiasaanya). Serbuk teh ini akan dibancuh dan ditapis dengan menggunakan tapisan kain.

Teh tarik pernah diburuk-burukkan oleh khabar angin yang mendakwa bahawa minuman teh tarik dicampur dengan sabun serbuk bagi menambah buihnya.

Buih teh tarik tersebut sebenarnya terbentuk disebabkan ia dicurah diantara dua koleh dan kepekatan kandungan gula dalam air teh menyebabkan buih yang terbentuk dapat bertahan lama. Cara yang sama digunakan bagi mengekalkan buih sabun ketika bermain buih sabun. Cuma tambahkan gula kedalam larutan sabun bagi menjadikan buih sabun tahan lebih lama. [1]

4 comments:

niesz said...

sedap nye teh tarik!hehe..

Along Usop said...

baru hari ni tau pasal gula
buat sabun tahan lama.. heheh.. =)

Eza said...

hehehe..im a tehtarik lover~

Latest entry:Mamat ni kalau tak berlagak,tak sah...haih.

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

memang lame xminum tea tarik...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...