Nak Souvenier best?

Mencari Arah Kiblat,

Link yang pertama boleh rujuk kat sini- http://www.e-solat.gov.my/
- Ada tak sesiapa yang boleh ajar cara baca kompas manual tu berdasarkan kod yang diberi,

Link yang kedua berdasarkan petikan yang diambil dan bacaan lanjut DISINI,

Pada kompas islam atau sejadah berkompas, terdapat nombor-nombor sudut dari 0 hingga 360. Apakan makna disebalik nombor-nombor ini. Nombor bermaksud, bearing kedudukan antara lokasi kita dan juga lokasi ka’abah. Jika di malaysia… kita perlu memusingkan sejadah kita sehingga jarum kompas menunjukkan arah nombor 80. Ka’abah berada kira-kira 80 darjah barat dari Malaysia. Sesudah arah jarum utara berada pada kedudukan nombor 80, maka arah simbol ka’abah adalah arah kiblat yang betul.

Jika kita pergi hotel… Arah kiblat hotel tidak semestinya selalu betul. Jika mereka menyusun sejadah dengan arah jarum kompas mengadap simbol ka’abah… bermakna arah solat mereka adalah utara, bukannya arah Makkah.

Maka perlulah kita belajarlah dari mereka yang arif dalam ilmu-ilmu falaq syarie dalam hal-hal berkaitan kiblat nie. Wallahulam…

8 comments:

bantalbucuk said...

o0o0o..macam tu eh..kena make sure betul2 ni..anyway..thanks for the info.. :)

.::cintabungablogspot::. said...

thanx for the info :)

Nora Shahaira said...

ish..akak pun nak tau sangat2 bab gini hehe

akak tag nur ..boleh ek..

http://aurajarinora.blogspot.com/2011/02/contest-collage-kesayanganku.html

ardinihumaira said...

semoga kiblat kita betul :)

Rozita said...

thanks for info...selalu tgk kat kompas kiblat yg ada jual tu je..

Biela Sapine said...

Ohh, thanks for the info

cacing said...

nice info... buleh wat panduan bila berjalan2 nanti... =)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

info yg baek...
tq...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...