Nak Souvenier best?

Tutorial: Cara Untuk Membuat New Entry


Khas buat kawan kawan baru yang berjinak jinak membuat blog. Blog dah ada kan? Mungkin ada yang tolong daftarkan.. Lepas tu teringin nak tulis atau buat post sendiri tanpa bantuan orang lain.. Tak pandai nak buat entry, nak tanya orang tu balik segan pula rasanya.. Jadi kat sini terasa berbesar hati nak kongsi tutorial yang asas ni.. Bagi yang dah tahu.. (aik, nak post entry pun tak reti ke?.. -duk dendiam no..).. Khas untuk mereka yang tak tahu je la oke.. Yang lain tutup mata..
Oke teruskan..



Mula mula sekali, anda sign in atau log in menggunakan akaun yang telah anda daftarkan haritu. Website blogger ni:. http://www.blogger.com.

Sila rujuk gambar kat atas tu ye kawan kawan.


Bila dah sign in tadi, anda akan ke halaman seperti gambar di atas iaitu ' dashboard'. Dari sini, klik pada 'New Post'

Seteruskan akan ke page berikut:


Bolehla anda mulakan mengarang apa yang anda nak tulis, tajuk dan isi kandungan. Seterusnya bila dah selesai, sila klik pada 'PUBLISH POST' supaya entry anda berjaya di poskan..

Macamana nak tahu berjaya ke tak post tadi yang anda dah buat tu?.. Setelah klik 'publish post' tadi akan keluar page macam ni..


Oke, bila dah keluar page macam gambar kat atas ni, maksudnya anda dah berjaya buat satu entry baru.. Tahniah.. Nak tengok?.. Klik pada 'View Post' tu.




Akhirnya NADA BERJAYA.. Tahniah ye.. Adakah anda jelas?.. Kalau ada soalan atau tambahan silakan komen..

8 comments:

Amira Anorah said...

tak tahu lah kalau ada yang tak pandai..jelas lagi bersuluh dek spotlight tulis new post kat situ..hehehehehehe

Rozali said...

Assalamualaikum Nur

atas drp spotligh tak tahu nak kata kan Amira Anorah..

Wassalam

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

masih jelas...
hehehe..

DKosongLapan said...

pade yg baghu berjinak2 dengan duniye blog ni...kene belajo ni....walopon senang....tapi kene jugak tau

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

waahhh..

cte said...

knapa yea entry akak ni tetiba je x de perenggan...dlm preview tu cantik je..tapi bila tgk blog..jadi lain....npe yek?

ardinihumaira said...

:) nasihat dni kepada yang baru nk buat blog, buat dulu.. baru tanya. ni tanya tanya tanya tp tak buat. jenuh eksplen tau. bukan buat. duk kata susah. buatnya belum ;p

Anonymous said...

Truly no matter if someone doesn't be aware of afterward its up to other
visitors that they will assist, so here it happens.

my website :: Las Vegas Kenmore Repair

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...