Nak Souvenier best?

Ada Apa Dengan OhBulan?

Bulan merujuk kepada satu atau lebih jisim yang beredar mengelilingi sebuah planet yang bersaiz lebih besar, dan mereka pula bergerak mengedari bintang. Bulan yang beredar mengelilingi bumi hanya bersaiz satu per empat daripada bumi dan beredar mengelilingi bumi setiap 27.3 hari, pada jarak purata 384,400 kilometer di bawah tarikan graviti bumi.

Bulan tidak mempunyai sumber cahaya dan cahaya bulan sebenarnya berasal daripada pantulan cahaya matahari. Bulan mempunyai 1/4 garispusat bumi bersamaan 3,476 kilometer dengan kekuatan graviti hanya 0.16 = (1/6) graviti bumi. Bulan dipercayai berasal daripada asteroid bersaiz Marikh yang menghentam bumi lalu berkecai. Teras asteroid itu terus menghentam bumi, tetapi lapisan luar asteroid terpelanting dan terperangkap dalam orbit mengelilingi bumi lalu membentuk bulan.

~ Kalau kat Malaysia ni OhBulan tu laman web kan... Kenape diletakkan namanya OhBulan.. Simbolik sifat bulan yang memantulkan cahaya.. Jadi OhBulan ni memantulkan cerita.. (Teori ciptaan sendiri; jangan pecaye)

3 comments:

Mama Zharfan said...

cerita artis dan gossip hiburan kan kalau tak silap..pernah tersinggah sekali dua :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

gosip2...
hehehe...

nub said...

dulu ingatkan lagu yuna,dan sebenarnya tu tajok dia oh bulan..

haha..sbab starting lagu tu oh bulan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...