Nak Souvenier best?

Tentang Suara.. AF9

~Saja men gugel macam mana suara dihasilkan.. Pastu terjumpa tentang ni.. Rasa menarik pula.. Mungkin sesiapa yang belajar kelas vokal untuk masuk audition AKADEMI FANTASIA 9 ni dah terror bab bab vocal ni ye... Untungle ye siapa dapat masuk.. dapat beajar dengan pengetua AF9.. Ahmad Dhani..

"Contohnya, bahasa Gujarati ada vokal yang berbunyi separa kendur iaitu suara mengah atau bisikan, manakala bahasa Burma ada vokal yang berbunyi separa tegang iaitu suara garau atau terlarinks. Kedua-dua pembunyian ini diperuntukkan tanda diakritik IPA khusus, iaitu masing-masing bertanda umlaut bawah dan tilde bawah. Loghat Jalapa dalam bahasa Mazatec luar biasa kerana membezakan suara mengah, garau dan modus. (Diingatkan bahawa bahasa Mazatec adalah bernada, jadi glotisnya melakukan beberapa pembezaan nada serentak dengan pembezaan pembunyian.)[8]

Bahasa Mazatec
suara mengah [ja̤] dia memakai
suara modus [já] pokok
suara garau [ja̰] dia membawa"

8 comments:

Mak Su said...

ahmad dhaaaniiiii? maksu nak undi ahmad dhani jer, boleh tak?

Sharinginfoz said...

memang af ni jadi trend sekarang ya

niesz said...

1st time dgr suara modus..hehe..yg best suare serak2 basah..ekeke..

doakan adik niesz yer..
updated entry : risau nya adik kat kaherah, ada rusuhan

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...
This comment has been removed by the author.
♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

sure ke ini terakhir eh???

d_LA said...

mmg serius ahmad dhani jd pengetua yer..huhu..

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

jom join colourful contest saya..klik link ini

Amira Anorah said...

klw sengau dtg dari mana??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...