Nak Souvenier best?

Baby Asyik Menangis?.. 3

Perut Memulas

Menangis akibat perut memulas didefinisikan sebagai tangisan berlebihan selama tiga jam atau lebih (dalam sehari) dan biasanya akan hilang dalam tempoh 3 bulan pertama usia bayi. Sekiranya bayi anda menangis sambil mengangkat kakinya ke atas dan banyak mengeluarkan angin ini menunjukkan bayi anda mengalami perut memulas.
Cara menanganinya :

  • Pegang bayi anda duduk menegak semasa penyusuan dan sedawakan bayi selepas penyusuan. Dukung bayi anda berjalan-jalan dengan kedudukan bayi tegak di bahu anda atau goyang bayi anda dengan lembut boleh melegakannya.
  • Jika menangis berterusan, dapatkan rawatan segera.

Penyakit

Sila ambil perhatian apabila bayi menangis berterusan ini adalah satu petanda penyakit yang teruk. Sekiranya bayi anda masih menangis berterusan meskipun semua cara di atas telah diambil untuk memujuk atau ada petanda selain disebutkan di atas, jangan ragu terus mendapatkan rawatan di hospital.

12 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Nur

ingatkan anak nur yg menangis
terima kasih petua tuuu

Wassalam

areteacar said...

waa.. bgs2!! tips untuk masa depan. hihi..

shapoji said...

good tips...

YAYA AZURA said...

kat sini pun info bagus2...follow u laa...

amirah said...

tengkiu..: P

nur said...

tuan haji
w'lam..
nak kongsi tips di sini

nur said...

tikah..
simpan jgn tak simpan..
masa depan kang senang.. hehe.. bila la tu ye nk dpt ank

nur said...

shapoji
yup..
to share dgn semua

nur said...

yaya
terimakasih ye

nur said...

amirah..
welkam..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

petua yg baek....

ieqa said...

petua yang bagus!
walaupun saye masih muda & belum mase lg nk kawen apetah lagi nak ade baby, tp tips ni bole digunapakai utk baby lain jugak kannn ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...