Nak Souvenier best?

Tutorial Buat Blog / Nak Ada Blog Sendiri?

Bukan pandai sangat pun. Tapi nak share la perkara asas dalam nak buat blog.. Mana la tahu kot kot blog ALL IN ONE ni ada pembaca bukan blogger.Tapi teringin nak buat blog. Namun tak tahu macamana nak cari.. Ini cuma perkara asas.. Bila dah Ada blog nanti, boleh la perlahan lahan belajar sendiri ye.. Kalau nak tanya pun boleh.. Apa yang boleh dijawab akan cuba..

Oke la.. Jom teruskan dengan Tutorial Buat Blog

- Mula mula buka website http://www.blogger.com/
Klik pada Get Started.



- Bila dah masuk page seperti gambar dibawah ni, isikan tempat kosong. Ini semua basic. Tak perlu ada gmail. Dengan email yahoo pun boleh guna kat sini.. oke..



gambar seterusnya ni cuma nak menunjukkan full page yang tadi. Oke, dah siap isi?.. Klik pada continue..


- Next akan keluar page seperti kat bawah ni..Sesi menamakan blog. Now time untuk isi tajuk blog dan alamat blog tu.. Tajuk blog? Nak tulis apa? Ini ikut suke la.. Nak tulis nama sendiri ke.. contoh.. Blog title: sipolan dan blog Address: http://sipolan.blogspot.com.
Bergantung pada kesesuaian.. kalau nak buat blog untuk kedai, bolehla letak nama kedai tu dan sebagainya.. *Tip: Pilih nama yang simple, senang dieja supaya mudah diingati.. orang kata
'keci.'.



- Dah siap, sekarang pilih la template atau design yang disukai. Dikemudian hari pun boleh tukar tukar lagi..



- Bila dah tekan continue.. seterusnya akan keluar page seperti berikut.. Yeay.. dah berjaya ada blog sendiri kan!! Tahniah..



- Next dah boleh start blogging!! Bolehla tulis entry pertama.. Nak tulis apa?.. Sukatila.. Selamat Datang ke.. Tujuan buat blog ke.. Takpun: Terima Kasih kepada Tutorial Buat Blog dari ALL IN ONE:

-Dah siap mengarang?.. Macamana nak post kan entry yang ditulis tu.. Klik aje pada Publish Post. Kemudian akan keluar view blog.. Nah.. sekarang dah ada blog sendiri.. Macamana?.. Happy tak?..


-Oh Ya, Jangan lupa untuk setting masa, sebab kalau biasa standard masa gmt 0, nanti kalau kita post tu, tak keluar masa tu.. akan keluar lambat.. sebabnya masa tak sama dengan masa kita.. Jadi tengok gambar untuk setting masa ikut Zon Masa / Time Zone..



Ada apa apa soalan.. Selamat berblogging...

7 comments:

Rozuan Ismail said...

wah..bagus2..kadang2 kita yg lama sikit ni pon cepat lupa..

p/s jom komen entri baru wan..klu boleh follw blog kawan wan tu ye..

saya_arief said...

bagus2..
:D
ayuh rakan-rakan di luar sana, meriahkan dunia blog.

Mat Ganu said...

nice tuk tambah kenalan di alam maya...hehehe

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

blog 4 all...

auratsara said...

terima kasih....cz sekrang dah ade blog...... dah lame cari cara2 nak wat blog....nak tanye,sy dah ade blog macam mane nak ajak member or ade follower dalam blog....

JeBoNs PeTsMania said...

salam.trm kasih ...sy pn br blajar buat blog...tapi saya x pandai nk add pages ket atas tu mcm n wat
[HOME][E-MAIL][KISAH]
saya x pandai n buat pautan ni...

wani said...

wah...best la..snang nk ikut cara2 wt blog ni..almaklumle..bdk baru belajar...tqsm la!!!!akan ku buat blog sndiri...yeaahh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...