Nak Souvenier best?

Cerita Virus Malware Untuk Kak Zakie.

Tadi KakZakie ada bertanya tentang virus Malware..
Inilah antara petua untuk KakZakie dan kawan-kawan sekalian..
Semoga ianya dapat membantu sedikit sebanyak ye kawan - kawan...



Macamana nak tahu blog kita ada malware?
Kalau guna Google Chrome, akan automatik detect sesebuah blog itu ada Malware dengan keluar page warna merah sebagai amaran. Kalau dah keluar camtu takyah masuk dulu blog tersebut.(tapi kalau sis Dahlia, dia belasah aja masuk).
Lagi satu melalui kawan-kawan yang datang bagitau yang blog kita ni ada malware, takpun dia buat entry khas macam cinta bunga tu untuk bagitahu sebab dia tak boleh nak masuk blog kita.. (terima kasih)
Atau, boleh cek kesihatan blog kita tu kat SINI. Semalam dah cek, dah SECURE dah..

Apakah langkah yang telah diambil apabila virus Malware ni menyerang?
(Ini adalah apa yang tuan blog ALL IN ONE ni buat setelah baca beberapa entry otai mengenai Malware iaitu CikguDahlia dan Mak Lagenda dan sis ELLEN). Boleh baca ENTRY PANIK ni juga.
Guna Google Chrome (sebelum ni guna Firefox, good bye FF..)
Download anti-malware (YANG FREE NI.)
Cek kesihatan blog.. (KAT SINI)
Delete SEMUA bloglist dulu. (Sebab tak tahu link mana yang ada Malware tu)
Remove segala link yang ado ..
Cek kat webmaster tool (yang ni tak buat sebab tak tau camno)

1 comments:

Khairil said...

pernah kena juga serangan malware sebelum ini...selepas itu sebagai langkah berjaga2 dah buat dah preventive action....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...