Nak Souvenier best?

Dikatakan mabuk kerana dia berjalan terhuyung-hayang.

~Menarik kisah yang dibaca kat kosmo ni..

Nazatul Aqmar Nazri, 26, yang bertugas sebagai chef ketika itu ditahan oleh pihak polis dan hampir masuk ke lokap gara-gara dikatakan mabuk kerana dia berjalan terhuyung-hayang.


MS (Multiple Sclerosis) buat julung-julung kalinya dijelaskan oleh Jean-Martin Charcot pada tahun 1868. Sehingga kini, punca sebenarnya penyakit ini tidak diketahui. Ia boleh diklasifikasikan sejenis penyakit autoimun kerana sistem imun menyerang tubuh sendiri. Lazimnya, keseriusan penyakit tersebut pada tahap sederhana, bagaimanapun sesetengah individu hilang keupayaan menulis, bertutur atau berjalan. Pakar Perunding Neurologi Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr. V. Shanti memberitahu, MS memberi kesan yang berbeza terhadap individu.
"Wanita berisiko tinggi menghidap penyakit MS pada kadar dua kali ganda berbanding lelaki dan biasanya dikesan pada usia di antara 20 hingga 40 tahun. Sungguhpun begitu, MS boleh berlaku pada mana-mana peringkat umur.
"Serangannya datang dan pergi. Simptomnya lebih kurang sama dengan penyakit lain seperti hipertensi dan strok menyebabkan ramai yang tidak ambil pusing mengenai penyakit ini," katanya yang menyarankan orang ramai mendapatkan rawatan segera jika mempunyai tanda-tanda MS.
Dahulu MS hanya dihidapi oleh orang Kaukasia yang kebanyakannya tinggal di Barat. Ia melibatkan satu atau dua orang dalam 100,000 orang.
Antara tanda-tanda MS ialah masalah penglihatan, kesukaran pertuturan, rasa lemah dan letih pada anggota tubuh.
Selain itu, mereka juga akan mengalami koordinasi terjejas, sakit dan kebas, kekejangan otot pada tangan atau kaki serta masalah ingatan, penumpuan, kawalan pundi kencing atau usus.
Tanda-tanda dan gejala-gejala yang berlaku bergantung kepada lokasi serat saraf yang rosak.
"Jika tanda-tanda tersebut berulang, seseorang itu perlu segera berjumpa pakar perunding neurologi untuk memastikan sama ada tanda-tanda tersebut disebabkan MS atau sebaliknya.


2 comments:

bantalbucuk said...

kebanyakan penyakit mesti wanita yang lebih berisiko tinggi untuk dapat kan..

Mama Zharfan said...

salam ziarah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...