Nak Souvenier best?

Siapa Patut Hadiri Majlis Pertunangan?

Siapa Patut Hadiri Majlis Pertunangan?

Sempena hari minggu yang santai-santai ni, timbul pula satu persoalan tentang isu tersebut. Apa pendapat kawan-kawan ye? Siapa sepatutnya yang perlu dijemput untuk menghadiri sesuatu Majlis Pertunangan itu?.. Mungkin kalau pertunangan dirahsiakan.. pernikahan takkan nak rahsiakan juga?.. Kalau dirahsiakan perkahwinan, pasti ada tanggapan negatif terhadap sesuatu perkahwinan itu.

Rasanya kalau pernikahan tu sepatutnya dihebahkan ye?..

Kalau bertunang.. tak bagitahu pun tak apa ye? Tapi kalau tunang tu dirampas orang.. nasib badan.. hehe.. Tapi , kalau sama-sama pandai menjaga diri, Insya Allah tak akan berlaku perkara sebegitu.

~Kalau bagi kawan-kawan, orang yang rapat dengan kita, bertunang tanpa diberitahu.. alih-alih kita dapat tahu dari orang lain.. Apa perasaan anda?

Dari sudut negatif:?
Dari sudut positif:?

14 comments:

Mutiara Bernilai said...

hu. mutiara faham3 sendiri aje. mmg patut tak hebah bgai mcm nikah. sbb kadang ade hikmah yg kita sendiri tak nampak.. kan?

EJA said...

rasanya untuk prtunangan tu..cukupla di ketahui keluarga yg dkat saja..sudah kawin barula hebohkan...hihi

abu muaz said...

hikmahnya tu penting.... Islam sangat mengambil berat tentang maruah.

Miecyber said...

Masing masing mau ingatlah..

Osama Laden seorang Idola

ArMie said...

saya kureng minat sket attend majlis tunang nih...

Qaseh chenta said...

majlis tunang slalu buat kecik2 jer...panggil sedare2/keluarga yg dekat2,kwn yg rapat2 jer....klu panggil semua kang macam kenduri kawen lak....so kalau xjadi kawen ke ape ke...xde la malu sgt...hehehe

hani@debumelukut said...

Mengikut hukum, pertunangan tidak perlu di hebahkan seperti pernikahan.Selalunya keluarga terdekat saja yg dijemput..

Lizan said...

jemput yang rapat2 jer dah lah, majlis pun buat kecik2 jer,. nanti kawen buatlah besar2an..cuma sejak dua menjak ni tengok orang bertunang bersiap mcm pengantin, siap pelamin bagai .. ikut masing2 punya selera

sarah mohamad said...

kalau tunang saya rasa tak perlu nak hebahkan. kalau kawen yang perlu hebah kat orang ramai.

Liza @ Adzriel AB said...

setakat bertunang, kenduri sesama keluarga je. org tanya, katalah dah bertunang. tak perlu nak terasa tak dijemput kenduri pun. biarlah kawan2 nak terasa, tiba turn depa nanti akan pahamlah kenapa.

toyolkiut said...

emm..
skrg ni TK dh rasa ada kelainan sikit dlm adat btunang ni..
dh bnyk d buat orang bertunang dan kahwin d buat pd hari yg sama.. selang masa bbrapa jam saja.. kerja mudah, masa x panjang, majlis skali je.. pe lg klau bjodoh dngn orang jauh..

toyolkiut said...

jd otomatiknya, majlis btunang dan kawin tu akan d hadiri jiran ttangga, saudara dan kawan terapat kan??

Eiyla Lieya said...

bertunang ni tak wajib. Just untuk bakal suami isteri mengenali satu same lain and nak mencari persefahaman antara pasangan.
Biase nye family and sedare mare je yang tau. Wallahualam. Betul kan kalau Eiyla salah. :)

Sofya said...

Majlis bertunang ngan sedara terdekat ja xperlu nak heboh panggil semua.. nt kahwin baru la jemput semua.. tak kecik hati la kalau org tak jemput time tunang.. org pun leh faham knp tak panggil..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...