Nak Souvenier best?

Endometriosis Punca Sukar Hamil?

~Jika sesiapa yang mengahdapi masalah ini harus segera mendapatkan rawatan..


Merungkai kewujudan sista endometriosis dalam kalangan wanita, Perunding Perbidanan dan Sakit Puan dari Damai Service Hospital, Dr. Mahes Sittampalam memberitahu, semua wanita yang sedang dalam fasa subur berisiko mendapat sista endometriosis.
“Sista endometriosis adalah keadaan di mana tisu yang menyerupai selaput rahim tumbuh di luar rahim seperti di ovari, tiub fallopian, usus, pundi kencing dan pelvis.
“Ia sepatutnya gugur dan menjadi darah semasa datang haid, tetapi sisa-sisa darah yang tidak gugur dan melekat di kawasan lain ini bertukar menjadi sista.
“Keadaan ini menjadikan pesakit berasa tidak selesa dan sakit di kawasan bawah perut dan belakang setiap kali datang haid ataupun ketika mengadakan hubungan suami isteri,” jelasnya.
Menurut Mahes lagi, tidak hanya mendatangkan rasa tidak selesa, endometriosis juga merupakan punca utama ketidaksuburan wanita.
“Sista yang terdiri daripada gumpalan darah lama itu biasanya melekat di kawasan tiub fallopian dan ovari.
“Jika keadaan ini berlaku, ia akan menghalang laluan sperma untuk sampai ke telur.
“Jika berlarutan, sista boleh membesar dan pesakit sukar untuk hamil,” katanya.
Mempunyai ciri-ciri seperti barah iaitu boleh membesar dan merebak, bagaimanapun, pesakit tidak perlu risau kerana sista tidak boleh bertukar menjadi kanser.
“Pesakit kebiasaannya mengalami senggugut teruk, pendarahan yang banyak, sakit semasa buang air besar atau kecil, cirit-birit atau sembelit.
Artikel penuh di sini:3 comments:

ArELeEz said...

takut dengor psl endometriosis nih. mintak dijauhkan.. hu3..

amirah said...

kesian siapa yg ada..nauzubillah mintak Allah jauhkan

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

moga mereka yg terlibat mendapatkan rawatan.br leh dpt baby.jgn tangguh2 jalani rawatan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...