Nak Souvenier best?

Penyerap Minyak.. Skemanya Tajuk..

~Bila baca tajuknya terbayangkan boleh diguna sebagai scrub untuk hilangkan minyak kat muka.. rupanya lebih hebat lagi ye?.. Boleh bantu menyerap minyak yang tumpah dilautan!


Kulit Durian Boleh Diguna Sebagai Penyerap Minyak"Biasanya, kaedah manual dan fizikal diguna untuk membersihkan tumpahan minyak di pesisir pantai. Oleh itu penggunaan sisa agro untuk pemulihan alam sekitar mempunyai potensi komersial yang besar berikutan keberkesanannya untuk menyerap minyak, kos yang sederhana dan biodegrasi," katanya.
Dr Kathiresan berkata kajian beliau mengenai perkara itu bermula dengan percubaan mudah iaitu mengumpul kulit durian dan membasuhnya beberapa kali dengan air paip untuk membuang kotoran.
Ia kemudian dipotong kecil sekitar lima hingga lapan sentimeter panjang dan dikeringkan di bawah cahaya matahari, sebelum dikisar menjadi serbuk.
"Kulit durian diubahsuai dengan pelbagai bahan kimia dan minyak untuk menghilangkan tumpahan minyak di larutan air," katanya.
Dr Kathiresan berkata asid lemak durian yang menjalani proses peremajaan juga boleh mengekalkan keberkesanan asalnya, untuk menyerap tumpahan minyak pada air sekurang-kurangnya untuk tiga kitaran.
Pada masa ini kos bahan tertentu yang diguna untuk membersihkan tumpahan minyak ialah sekitar AS$100 sekiloram.
Dr Kathiresan berkata beliau akan membentangkan kertas kajiannya bertajuk "Fatty Acid Modified Durian Peel As An Efficient Biosorbent For Removal of Spilled Oil on Aqueous Media" pada Kongres Kimia Asia ke-14 September ini di Bangkok.- BERNAMA

4 comments:

Mommy Fara said...

penemuan bagus. tp hrpnye dptlah dipraktikkan....sebelum nie, byk dah kajian yg dah berjaya tp tak dikomersilkan. tak tahulah kenapa ye?

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

bagusnye...

ZWAN SABRI said...

owh.. hebatla durian.. apapa pown, thanks for da info k.. ;)

- zuriey - said...

cam2 sekali..baru tau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...