Nak Souvenier best?

Renungan pagi Jumaat buat ibu bapa: SOLAT AT SEVEN.

Renungan pagi Jumaat buat ibu bapa..

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"


baca lagi kat LINK ini ye..
Note ini ditulis oleh Wardina Safiyyah berkenaan anaknya Amna..

7 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum Nur

cabaran untuk saya ni...

Wassalam

Cik Ila said...

alhamdulillah,semoga usaha ni dpt bagi ganjaran n manfaat yg terbaik utk amna..:)

Peri PiA said...

Subhanallah

amirah said...

seriously, mak ayah kena displin kan diri dulu

ZWAN SABRI said...

BTOL TU BTOL..
100% AGREE. ;)


MySuaraBlog: Setelah 2 minggu tak.....

|| NaFiRaa || said...

cabaran besar bagi semua ibu bapa.. thanks for sharing~ :)

Mommy Fara said...

thanks for sharing!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...